Η παλιότερη μπύρα του κόσμου κατασκευάστηκε από μαγιά σε ναυάγιο

palioteri_bira
Μια ομάδα επιστημόνων στην Τασμανία ισχυρίζονται ότι έχουν φτιάξει την παλαιότερη μπύρας στον κόσμο με τη χρήση μαγιάς που διασώθηκε από ένα ναυάγιο του 18ου αιώνα.

Υπό την ηγεσία του συντηρητή του Μουσείου και της Πινακοθήκη της Queen Victoria, David Thurrowgood, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να εξάγει ενεργό ζύμη από ένα μπουκάλι που βρέθηκε στο ναυάγιο του Sydney Cove, το οποίο βυθίστηκε το 1797 στο Preservation Island στα ανοικτά της Τασμανία;. Η ομάδα χρησιμοποίησε στη συνέχεια τη μαγιά για να παρασκευάσει την μπύρα χρησιμοποιώντας συνταγές και τεχνικές από την ίδια περίοδο – καλώντας το ρόφημα Preservation Ale.

“Η μαγιά είναι μοναδική επιστημονικά, και έχει γενετικούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή ζυθοποιία, τη μαγιά κρασιού και ψωμιού που χρησιμοποιούνταν πριν από την ανάπτυξη σύγχρονων εξειδικευμένων στελέχη αναπτύχθηκαν,” δήλωσε ο Thurrowgood.

“Η μπύρα έχει ένα ευδιάκριτο ελαφρύ και φρέσκο άρωμα, δίνοντας μια γεύση που δεν έχει δοκιμαστεί για 220 χρόνια”, πρόσθεσε.

Η ομάδα έχει επίσης έκτοτε ψήσει ένα καρβέλι ψωμί μαγιάς από την ίδια ζύμη.

Σύμφωνα με το Queen Victoria Museum and Art Gallery, η ομάδα εργάζεται τώρα πάνω στο πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μαγιά για να κάνουν φτιάξουν περισσότερη μπύρα για ευρεία κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμα