Η πτώχευση οδήγησε στην αυτοκτονία τον Κυριάκο Μαμιδάκη της Mamidoil Jetoil

mamidakis_kiriakos
Νεκρός με μια σφαίρα στον αριστερό του κρόταφο βρέθηκε στο σπίτι του στον Διόνυσο χθες το μεσημέρι ο εφοπλιστής Κυριάκος Μαμιδάκης πρόεδρος της Mamidoil Jetoil, λίγες μόλις μέρες μετά την αίτησή της για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Τον 84χρονο συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της Jet oil βρήκε νεκρό ο Φιλιππινέζος οικιακός του βοηθός, ο οποίος άκουσε δύο πυροβολισμούς και σπεύδοντας στο γραφείο, αντίκρισε το τραγικό θέαμα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό, αποκλείεται το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Το 9 χιλιοστών περίστροφο, που κατείχε νόμιμα, βρέθηκε δίπλα του κι απ’ ότι φαίνεται αρχικά, ο Κρητικός επιχειρηματίας πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον τοίχο του γραφείου του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στον Διόνυσο και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του.

Πριν λίγες μέρες έγινες γνωστό ότι τον Νοέμβριο θα εκδικαστεί η αίτηση της Jet Oil για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, με την οποία η εταιρεία εξασφάλισε μέσω ασφαλιστικών μέτρων την προστασία από τους πιστωτές.

Ο όμιλος, με ιστορία άνω των 40 ετών στην ελληνική και βαλκανική αγορά, φέρεται να χρωστά 314 εκατομμύρια ευρώ (184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους).

Στην αίτηση της η εταιρία επικαλείται το έκτακτο και απρόσμενο γεγονός της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η οποία προκάλεσε ταμειακή δυσχέρεια. Η εταιρεία προμήθειας πετρελαίου, που με ένα δίκτυο 600 πρατηρίων, κρατούσε μέχρι και προ ενός έτους την πέμπτη θέση της αγοράς, πλήρωσε ακριβά την μείωση της τιμής του πετρελαίου, που της αφαίρεσε το 30% του τζίρου της.

Η JetOil Bunkering είναι η μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας καυσίμων πλοίων στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας επτά πλοία που διαχειρίζεται η Jet-Tank Maritime και η Styga Compania Naviera.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε το 1932 στην Ανώσκελη Χανίων και ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών, ο οποίος εξασφάλισε αποκλειστική συνεργασία με την Σοβιετική Ένωση για τα ρώσικα πετρέλαια, κινούμενος αστραπιαία και εκμεταλλευομενος την πετρελαϊκή κρίση του Σουέζ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ίδρυσε μαζί με τους αδερφούς του Γιώργο και Νίκο την Mamidoil Jetoil, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Παράλληλα συνέχισε τις επαφές του θείου του με την Ρωσία πρωταγωνιστώντας ώστε να έρθουν τα Lada στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του.

Πέρα από τον χώρο των πετρελαιοειδών είναι πρόεδρος της Ερμής ΑΕ, που διαθέτει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και της Αγροτική Ανωσκελή ΑΒΕΕ που παράγει τα κρασιά “Άνω Πλαγιά και ελαιόλαδο.

Το 2011 ο Μαμιδάκης έλαβε το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς της Lloyd’s List Λίστα ως “ένα παράδειγμα προς άλλους για τις υψηλές ηθικές του αξίες και τις επιχειρηματικές του πρακτικές”.

Διαβάστε ακόμα