Η Ρωσία απειλεί και πάλι τα εμπορικά πλοία που πλέουν στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία προειδοποιεί και απειλεί ότι θα δημιουργήσει «προσωρινές επικίνδυνες ζώνες» για τη ναυτιλία και τα εμπορικά πλοία στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα.

Σε νέα ανακοίνωση την Τετάρτη, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει εχθρικά τα πλοία με προορισμό την Ουκρανία θεωρώντας τα ως πλοία που μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά, και τα κράτη της σημαίας τους ως κράτη που συμμετέχουν στον πόλεμο!

«Από τις 00.00 ώρα Μόσχας στις 20 Ιουλίου, όλα τα πλοία που κινούνται στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων», προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Οι χώρες της σημαίας αυτών των πλοίων θα θεωρηθούν ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση ευρισκόμενες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου».

Αυτή η ευθεία απειλή προς την ναυτιλία, διευκρινίζει επίσης ότι οι περιοχές της νοτιοανατολικής Μαύρης Θάλασσας- όπου θεωρούνται ουδέτερες και τα εμπορικά πλοία διέρχονται πολύ συχνά από αυτές, προερχόμενα από ή με κατεύθυνση προς τα παραποτάμια λιμάνια της Ουκρανίας- είναι και αυτές «προσωρινά επικίνδυνες».

Οι επιπτώσεις στη ναυτιλία σχετικά με τον Ουκρανικό ποταμό του Δούναβη είναι ακόμη ασαφείς.

Η απειλή της Τετάρτης είναι πιο συγκεκριμένη από τις προηγούμενες προειδοποιήσεις της Μόσχας και ευθυγραμμίζεται με τις ρωσικές ενέργειες τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν λίγο μετά την εισβολή, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πάνω από 6 ξένα εμπορικά πλοία, σκοτώνοντας έναν ναυτικό από το Μπαγκλαντές και καταστρέφοντας ακόμη ένα δεξαμενόπλοιο.

Τη νύχτα της Τρίτης, η Ρωσία τόνισε εκ νέου την προθυμία της να χρησιμοποιήσει βία κατά των συμφερόντων της εμπορικής ναυτιλίας χτυπώντας τερματικούς σταθμούς σιτηρών στην Οδησσό και καταστρέφοντας την υποδομή που απαιτείται για τις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία.

Η Μόσχα αποχώρησε τη Δευτέρα από την συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός για τη μεταφορά σιτηρών κατόπιν διαπραγματεύσεων, προκαλώντας την καταδίκη από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Δύση.

Η Ουκρανία διατηρούσε ελπίδες για συνέχιση της συνεργασίας με πλοιοκτήτριες εταιρείες πλοίων με ξένη σημαία, ακόμη και αν δεν υπήρχε ρύθμιση ασφαλείας. Ωστόσο, η ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού και η άμεση απειλή κατά της εμπορικής ναυτιλίας φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες αυτές.

Αποστάσεις φαίνεται να κρατάει ο ΙΜΟ σχετικά με την έξοδο της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για την συμφωνία των Σιτιρών της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως κάποιο από τα μέρη της συμφωνίας.

«Λυπάμαι βαθύτατα που έμαθα για τη διακοπή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Η απρόσκοπτη ροή της ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο είναι κρίσιμης σημασίας και κεντρικής σημασίας για το έργο του ΙΜΟ», δήλωσε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Κιτάκ Λιμ σε δήλωση την Τετάρτη.

«Η κίνηση των πλοίων μέσω της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας και ο αντίκτυπός της στην παροχή τροφίμων σε όσους το χρειάζονται περισσότερο, καθώς και η σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, είναι απόδειξη ότι η ναυτιλία πρέπει πάντα να συνεχίζει να κινείται».

Διαβάστε ακόμα