Η Ρωσία χτύπησε τα ουκρανικά σιτηρά που μετέφερε ελληνικό πλοίο

Με ένα εντυπωσιακό χτύπημα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν ολοσχερώς το σιτάρι που είχε μεταφερθεί από ελληνικό πλοίο (και άλλα δύο εμπορικά πλοία άλλης εθνικότητας) στο Ισμαήλ στο Δέλτα του Δούναβη, πάνω στα ουκρανο-ρουμανικά σύνορα.

Το ρώσικο χτύπημα έφερε νέες «αναταράξεις» στις διεθνείς τιμές, αν και τις προηγούμενες ημέρες διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ υποστήριζαν ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Μαζί με τις αποθήκες σιταριού καταστράφηκαν και οι δεξαμενές καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα σιτηρά είχαν μεταφερθεί από την Οδησσό για να διασωθούν σε μια πιο απομακρυσμένη ουκρανική πόλη.

Το Κίεβο πόνταρε ότι οι Ρώσοι δεν θα χτυπούσαν τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι χώρα του ΝΑΤΟ.

Επρόκειτο για την πρώτη είσοδο ξένων εμπορικών πλοίων σε ουκρανικά λιμάνια μετά την άρνηση της Ρωσίας να παρατείνει την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει μετά την απόφαση της αυτή ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

Τελικά, οι Ρώσοι αντέδρασαν στην προσπάθεια που έκανε το ελληνικό πλοίο να «σπάσει» το ρωσικό εμπάργκο.

Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα ημέρες τον περαμένο Ιούλιο.

agrotypos.gr

Διαβάστε ακόμα