Ιδρύθηκε η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία για την μεταφορά CO2!

Η Danish Ultragas και η Evergas προσχώρησαν στη δημιουργία της Dan-Unity CO2, της πρώτης ναυτιλιακής εταιρείας που ειδικεύεται σε πλοία για τη μεταφορά δεσμευμένου CO2.

Η Ισλανδική Carbfix και η δανική ναυτιλιακή εταιρεία Dan-Unity CO2 έχουν συνάψει συμφωνία για τη μεταφορά CO2 στον τερματικό σταθμό Coda – ένα νέο τερματικό αποθήκευσης CO2 στο Straumsvík της Ισλανδίας. Η Carbfix εκτιμά ότι η Ισλανδία έχει χωρητικότητα 2.500 γιγατόνους CO2, περισσότερο από 55 χρόνια των συνολικών εκπομπών ολόκληρου του πλανήτη.

Η ναυτιλιακή εταιρεία θα μεταφέρει CO2 σε ειδικά σχεδιασμένα πλοία που χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το αποτύπωμα άνθρακα από την μεταφορά θα είναι μόνο περίπου το 3-6% του CO2 που θα απορριφθεί.

«Η τεχνολογία της Carbfix προσφέρει μια ασφαλή, μόνιμη και οικονομικά εναλλακτική λύση για τις συμβατικές λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και επιταχύνοντας τη λειτουργία αποθήκευσης ορυκτών CO2 της φύσης. Διαλύοντας το CO2 στο νερό και εγχύοντας το σε σχηματισμούς, το CO2 μετατρέπεται σε πέτρα σε λιγότερο από δύο χρόνια», δήλωσε ο Edda Sif Pind Aradóttir, Διευθύνων Σύμβουλος της Carbfix.

Το δεσμευμένο CO2 θα χρησιμοποιηθεί επίσης για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως CCU και Power-to-X, και μόλις κατασκευαστούν τα πλοία, θα μπορούν να μεταφέρουν το CO2 είτε για αποθήκευση στην Ισλανδία είτε σε υπεράκτιες πετρελαιοπηγές, ή για χρήση σε μονάδα Power-to-X.

«Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία είναι σε ισχύ. Η σύλληψη, η μεταφορά και η αποθήκευση είναι αποδεδειγμένες έννοιες. Επομένως, αυτό που απαιτείται για να ξεκινήσει η κατασκευή των απαραίτητων πλοίων είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει το κανονιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας CO2, “δήλωσε ο Steffen Jacobsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Evergas.

Η εισαγωγή και αποθήκευση CO2 στην Ισλανδία νομιμοποιείται και υποστηρίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κοινοβούλιο, η οποία ανοίγει το δρόμο για έγκαιρη και μεγάλης κλίμακας μείωση CO2 για τις βιομηχανίες της Βόρειας Ευρώπης, επιτρέποντας να είναι ασφάλεια οι εκπομπές.

Διαβάστε ακόμα