Ινδονήσιοι πειρατές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση και μαστίγωμα (video)

orkim_harmony

Δικαστήριο στην Μαλαισία καταδίκασε τους 8 Ινδονήσιους πειρατές που είχαν επιτεθεί στο δεξαμενόπλοιο Orkim Harmony σε κάθειρξη 15 έως 18 ετών, ενώ 5 από τους πειρατές τιμωρήθηκαν επίσης με 5 “μαστιγώματα” από μπαστούνι.

Οι βιετναμέζικες αρχές εξέδωσαν τους πειρατές στην Μαλαισία στις 26 Νοεμβρίου, οι οποίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν την επόμενη μέρα κιόλας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι άνδρες δεν είχαν συνήγορους και όλοι τους δήλωσαν ένοχοι.

Λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που είχε πάρει η υπόθεση, οι πειρατές συνοδεύτηκαν στην πτήση τσάρτερ προς την Μαλαισία από 40 ένοπλους φρουρούς, ενώ στην δίκη παρευρέθηκαν 6 εισαγγελείς και ο πρέσβης της Ινδονησίας.

Ο Noel Choong του Κέντρου Αναφοράς Πειρατείας του IMB δήλωσε ότι “είμαστε ικανοποιημένοι με την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, η οποία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επίδοξους πειρατές”.

Στις 11 Ιουνίου 2015, οι πειρατές επιβιβάστηκαν και πήραν τον έλεγχο του product tanker Orkim Harmony ανοιχτά του Tanjung Sedili της Μαλαισίας. Το μαλαισιανής ιδιοκτησίας πλοίο και το 22μελές πλήρωμά του μετέφερε βενζίνη αξίας 5 εκατ. δολαρίων από το Sungai Udang στο Tanjun Gelang.

Οι ναυτιλιακές αρχές της Μαλαισίας πραγματοποίησαν άμεσα εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμού του πλοίου, το οποίο εν τέλει βρέθηκε μετά από λίγες μέρες σε καμποτζιανά νερά. Σκάφος του μαλαισιανού πολεμικού ναυτικού ακολούθησε το πλοίο και προσπάθησε να πείσει τους πειρατές να παραδοθούν. Οι πειρατές τότε επιχείρησαν να δραπετεύσουν χρησιμοποιώντας την σωστική λέμβο του πλοίου. Εν τέλει κατέληξαν στις ακτές ενός μικρού νησιού ανοιχτά του Βιετνάμ, όπου ισχυρίστηκαν πως ήταν επιζώντες ενός θαλάσσιου δυστυχήματος. Παρ’ όλα αυτά, οι πειρατές κίνησαν τις υποψίες των τοπικών αρχών όταν βρέθηκαν πάνω τους μεγάλες ποσότητες χρημάτων.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος του Harmony είχε τραυματιστεί από πυροβολισμό στο πόδι, ενώ το πλοίο και το φορτίο του επιστράφηκαν εν τέλει στους ιδιοκτήτες τους.

Παρακολουθήστε το σχετικό video:

Διαβάστε ακόμα