Ιστιοφόρο του 19ου αιώνα στον Πειραιά [video]

istioforo_belem_

Ένα σκαρί βγαλμένο από παραμύθια, που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα, έφτασε, το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά. Πρόκειται για το γαλλικό εκπαιδευτικό σκάφος «Belem», μήκους 51 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε στις 10 Ιουνίου 1896 και γλύτωσε από δύο μεγάλες καταστροφές.

Το εντυπωσιακό σκάφος, με το κεντρικό ιστίο να έχει ύψος 34 μέτρα, μπήκε ήρεμα στο πρώτο λιμάνι της χώρας και οι φίλοι από το εξαιρετικό πειραϊκό site http://www.pireaspiraeus.com (είναι «παιδί» του γνωστού PireasPiraeus.blogspot.com) αποτύπωσαν την επιβλητική άφιξη του σκάφους στον Πειραιά σε ένα βίντεο, το οποίο και μας διέθεσαν για προβολή.

Απολαύστε το:

Ωστόσο, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και η ιστορία αυτού του σκάφους, που κατασκευάστηκε ως φορτηγό πλοίο για τη μεταφορά ζάχαρης από τις Δυτικές Ινδίες, κακάο και καφέ από τη Βραζιλία και στην Γαλλική Γουϊνέα, στη Νάντ της Γαλλίας.

Μάλιστα, από σύμπτωση ξέφυγε από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου Pelee στο Σαν Πιέρ της Μαρτινίκα στις 8 Μαΐου 1902. Κατά τον κατάπλου του πλοίου όλοι οι δρόμοι- προβλήτες ήταν γεμάτοι αγγεία με εμπορεύματα και δεν υπήρχε θέση για να «δέσει». Ο Γάλλος πλοίαρχος Julien Chauvelon αποφάσισε οργισμένος να δέσει μερικά μίλια πιο μακριά σε μια παραλία, η οποία αποδείχτηκε προστατευμένη από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Το 1914 το σκάφος, το οποίο έχει 22μελές πλήρωμα, πωλήθηκε στον δεύτερο Δούκα του Westminster, ο οποίος το μετέτρεψε σε ιδιωτικό πολυτελές σκάφος αναψυχής τοποθετώντας και δύο βοηθητικές μηχανές.

Το 1922 πέρασε στα χέρια του βαρόνου της μπύρας Sir Arthur Ernest Guinness, ο οποίος το μετονόμασε σε Fantome II (γαλλική ορθογραφία) και ένα χρόνο αργότερα στο πλαίσιο μιας μεγάλης κρουαζιέρας κατάφερε να ξεφύγει από άλλη μια μεγάλη καταστροφή. Ήταν κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Yokohama ενώ έπλεε ακόμα στον Ειρηνικό ωκεανός ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το λιμάνι και πολλά μέρη της πόλης.

Το 1951 πωλήθηκε στον Ιταλό Vittorio Cini, ο οποίος το ονόμασε σε Giorgio Cini, δίνοντας το όνομα του γιού του, ο οποίος είχε πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στις Κάννες, στις 31 Αυγούστου 1949.

Μέχρι το 1965 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό ιστιοφόρο αλλά τότε θεωρήθηκε πολύ παλιό και έμεινε αγκυροβολημένο στο νησί του San Giorgio Maggiore , στη Βενετία. Το 1972 οι Ιταλικές αρχές προσπάθησαν να το αποκαταστήσουν και να το θέσουν ξανά σε λειτουργία αλλά λόγω του κόστους το εγκατέλειψαν και το σκάφος έγινε ιδιοκτησία του ναυπηγείου

Τέλος , τον Ιανουάριο του 1979 , επέστρεψε στο λιμάνι- σπίτι της, στη Νάντ ως «Belem» ρυμουλκούμενο από ένα γαλλικό ρυμουλκό και ύψωσε ξανά τη γαλλική σημαία μετά από 65 χρόνια . Πλήρως ανακαινισμένο στην αρχική του κατάσταση , άρχισε μια νέα καριέρα ως εκπαιδευτικό ιστιοφόρο .

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα