Ιστιοπλοϊκό βυθίστηκε μετά από επίθεση φαλαινών – Δεξαμενόπλοιο διέσωσε τους ναυαγούς

Δυο άνθρωποι που επέβαιναν σε ένα σκάφος μήκους 15 μέτρων ανέφεραν στις αρχές ότι δέχτηκαν ένα ξαφνικό χτύπημα στο κύτος και στο πηδάλιο. Ενημέρωσαν επίσης τις αρχές ότι το σκάφος τους άρχισε να μπάζει νερό και φοβήθηκαν ότι η αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη βύθιση του.

Αμέσως η ισπανική ακτοφυλακή ανταποκρίθηκε στην έκτακτη κατάσταση και επικοινώνησε με το δεξαμενόπλοιο LASCAUX, το οποίο βρισκόταν στα ύδατα του Μαρόκου κοντά στο σκάφος Alboran Cognac.

Οι αρχές ζήτησαν από τους δύο άντρες να φορέσουν τα σωσίβια τους και να αφήσουν ανοικτό το AIS. Έδωσαν επίσης οδηγίες να προετοιμάσουν τον ραδιοφάρο για τη μετάδοση σημάτων κινδύνου, σε περίπτωση που χρειαστεί κατά τις προσπάθειες της διάσωσης.

Λίγο αργότερα, το δεξαμενόπλοιο LASCAUX, κατάφερε να εντοπίσει το σκάφος και το προσέγγισε για να διασώσει τους δυο ανθρώπους. Και οι δυο επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο εμπορικό πλοίο, ενώ το σκάφος βυθίστηκε στο νερό λίγο αργότερα.

Αυτό σηματοδοτεί το πρώτο περιστατικό του 2024 όπου μια ομάδα από όρκες επιτέθηκε σε σε ένα σκάφος.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επτά πλοία, μεταξύ των οποίων πέντε ιστιοφόρα και δύο μαροκινά αλιευτικά έχουν βυθιστεί από τις επιθέσεις των φαλαινών.

Διαβάστε ακόμα