Καταδικάστηκε στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας για δημιουργία καρτέλ

tanker_nautilia_

Ένας υπάλληλος της Ιαπωνικής εταιρείας Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) ομολόγησε την ενοχή του στις 10 Μαρτίου και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του σε καρτέλ καθορισμού των τιμών και διαλογής πελατών σε διεθνείς ναυτιλιακές υπερωκεάνιες υπηρεσίες για roll-on, roll-off φορτία, όπως είναι τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με μία δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη στις 16 Ιανουαρίου 2015, ο Susumu Tanaka, ο οποίος ήταν διευθυντής, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και γενικός διευθυντής στο τμήμα μεταφοράς αυτοκινήτων της NYK, έφτιαξε καρτέλ με σκοπό τη διαλογή πελατών και διαδρομών, την κατανομή προσφορών τοποθέτησης και τον καθορισμό των τιμών για την διεθνή μεταφορά roll-on, roll-off φορτίων προς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, όπως το λιμάνι της Βαλτιμόρης. Ο Tanaka συμμετείχε στη συνωμοσία σίγουρα από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το Roll-on, roll-off φορτίο είναι μη συσκευασμένο φορτίο που μπορεί να μεταφερθεί μέσω τροχών εντός κι εκτός ενός υπερωκεάνιου πλοίου. Παραδείγματα τέτοιου φορτίου είναι τα καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα κατασκευαστικά και γεωργικά μηχανήματα.

“Η ποινή [της 10ης Μαρτίου] είναι άλλο ένα βήμα προς την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών αυτού του μεγάλης διάρκειας καρτέλ και την αποκατάσταση του ανταγωνισμού στην υπερωκεάνια ναυτιλιακή βιομηχανία”, δήλωσε ο Bill Baer, αντεισαγγελέας της Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας. “Αλλά αυτή η έρευνα δεν έχει ακόμη τελειώσει. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε προ των ευθυνών τους τις εταιρείες και τα στελέχη που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη μέσω παράνομων, αντίθετων προς τον ανταγωνισμό μεθόδους”.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στις 10 Μαρτίου, ο Tanaka καταδικάστηκε να εκτίσει 15 μήνες ποινή φυλάκισης και να πληρώσει 20.000 δολάρια πρόστιμο για τη συμμετοχή του στο καρτέλ. Επιπλέον, ο Tanaka συμφώνησε να βοηθήσει την υπηρεσία στην εν εξελίξει έρευνα της στην υπερωκεάνια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Tanaka κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου Sherman, που επιφέρει μέγιστη ποινή 10 ετών φυλάκισης και χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου δολαρίων κατ’ άτομο. Το πρόστιμο μπορεί να αυξηθεί μέχρι το διπλάσιο του κέρδους που προέρχεται από την εγκληματική δραστηριότητα ή το διπλάσιο των ζημιών που υπέστησαν τα θύματα του εγκλήματος, εφόσον κανένα από αυτά τα ποσά δεν είναι μεγαλύτερο του προβλεπόμενου ανώτατου προστίμου.

Η απόφαση αυτή είναι η τρίτη κατά ιδιώτη στην έρευνα της υπηρεσίας στην υπερωκεάνια ναυτιλία, καθώς και η πρώτη εναντίον ενός ατόμου από την NYK. Τρεις εταιρείες έχουν συμφωνήσει να παραδεχθούν την ενοχή τους και να πληρώσουν ποινικά πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 136 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της NYK, η οποία συμφώνησε να καταβάλει ένα πρόστιμο 59,4 εκατομμυρίων δολαρίων, εν αναμονή της έγκρισης του δικαστηρίου.

Αυτή η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής έρευνας για καρτέλ καθορισμού τιμών, κάλπικων προσφορών και άλλες αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών στη διεθνή roll-on, roll-off υπερωκεάνια ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία διεξάγεται από την Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ουάσιγκτον, και το Γραφείο του FBI στη Βαλτιμόρη, και συνεπικουρείται από το Τελωνειακής και Συνοριακής Προστασίας Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα