Καταγγελία για της συνθήκες διαβίωσης σε ελληνικό πλοίο: Χωρίς νερό και air condition για πάνω από 6 μήνες

Μια σοβαρή καταγγελία δημοσιοποίησε η ΠΕΜΕΝ σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης σε φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία.

Την καταγγελία έκανε δόκιμος πλοίαρχος, και η οποία επιβεβαιώνει και προηγούμενες καταγγελίες για τις συνθήκες στο εν λόγο πλοίο.

Στην καταγγελία αναφέρεται στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η παροχή νερού στο πλοίο, γίνεται μεταξύ 05.00-07.00 και 17.00-19.00 και οι σωληνώσεις βγάζουν βρώμικο νερό από τη σκουριά. Μετά από την ανώνυμη καταγγελία του, στις 16/05/2023, η παροχή έγινε για όλο το 24ωρο (μόνο το κρύο, όχι και το ζεστό), με εξαίρεση στις κοινόχρηστες τουαλέτες του πληρώματος (λειτουργούν με νερό όχι vacuum), όπου έχουν τοποθετηθεί δύο βαρέλια με θαλασσινό νερό, για χρήση.

Τα VHF της Γέφυρας δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, καθώς το ένα μπορεί μόνο να λάβει DSC κλήσεις και το άλλο μόνο να στείλει. Από την ημέρα ναυτολόγησης του, λειτουργεί μόνο το ένα ecdis καθώς το master ecdis έχει υποστεί βλάβη στην μητρική του πλακέτα. Ο Πλοίαρχος τους ζήτησε να ενημερώσουν τους παλιούς χάρτες που έχουν, οι οποίοι έχουν να ενημερωθούν από το 2013 και 2015, καθώς και ορισμένοι χάρτες του ταξιδιού τους, δεν είναι καν διαθέσιμοι!

Για το θέμα ότι το πλοίο βρίσκεται εντός πειρατικής ζώνης, σήμερα 17/08/2023, εκτυπώθηκε και μοιράστηκε στα καπνιστήρια του πλοίου, έγγραφο του ICS, όπου ναι μεν αναγράφει πως από 01/01/2023 αφαιρείται η περιοχή της Σομαλίας ως High Risk Area, αλλά δεν αναιρεί το έγγραφο αυτό, πως το πλοίο πρέπει να παίρνει μέτρα ασφαλείας και δεν γράφει ως υποχρεωτική αφαίρεση της περιοχής ως HRA, αλλά να ληφθεί απλά υπόψη.

Όσο για τον κλιματισμό του πλοίου, είναι εκτός λειτουργίας το air condition, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στους χώρους ενδιαίτησης και εργασίας να ξεπερνάει τους 40 οC.

Από μαρτυρίες του πληρώματος τα προβλήματα στην παροχή νερού, του κλιματισμού καθώς και τα προβλήματα των συνθηκών εργασίας, υφίστανται για πάνω από 6 μήνες.

Διαβάστε την καταγγελία που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Διαβάστε ακόμα