Κατάσχεση γιγαντιαίας ποσότητας όπλων από το ναυτικό των ΗΠΑ στην Αραβική θάλασσα

Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές δυνάμεις κατάσχεσαν μια τεράστια ποσότητα όπλων από ένα αλιευτικό σκάφος στην Αραβική Θάλασσα. Πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι πιθανότατα προέρχεται από το Ιράν και προοριζόταν για χρήση από αντάρτικες δυνάμεις στην Υεμένη.

Τα περιπολικά πλοία USS Tempest και USS Typhoon συνάντησαν το σκάφος στο βόρειο τμήμα της Αραβικής Θάλασσας τη Δευτέρα και απέστειλαν ομάδα για την επιβίβαση υπό την ηγεσία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για να επιθεωρήσουν το σκάφος. Οι ομάδες βρήκαν 1.400 τυφέκια AK-47 και 226.600 φυσίγγια.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν και αργότερα μεταφέρθηκαν στο αντιτορπιλικό USS O’Kane. Το σκάφος χαρακτηρίστηκε ως κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα και καταστράφηκε, και τα πέντε μέλη του πληρώματος – που αυτοπροσδιορίζονται ως υπήκοοι της Υεμένης – θα επιστραφούν στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το σκάφος πιθανότατα προερχόταν από το Ιράν και εκτελούσε δρομολόγια σε διεθνή ύδατα, σε μια διαδρομή που χρησιμοποιείται συνήθως για τη λαθραία μεταφορά όπλων στη φατρία των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Οποιαδήποτε μεταφορά όπλων στους Χούτι παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Είναι η τελευταία κατάσχεση σε μια μακρά σειρά επιτυχημένων κατασχέσεων στην περιοχή. Συνολικά, τα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή επιχειρήσεων του 5ου στόλου των ΗΠΑ έχουν κατασχέσει περίπου 8.700 παράνομα όπλα μέχρι στιγμής φέτος. Τον Μάιο, το καταδρομικό USS Monterey κατάσχεσε από παρόμοιο σκάφος δεκάδες κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής, χιλιάδες κινεζικά τυφέκια τύπου 56 και εκατοντάδες πολυβόλα PKM, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή και εκτοξευτές ρουκετοβομβίδων.

Τον Φεβρουάριο, το αντιτορπιλικό USS Winston S. Churchill εντόπισε και κατέσχεσε όπλα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων επιθετικών τουφεκιών AK-47, ελαφρά πολυβόλα, βαριά τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, εκτοξευτές χειροβομβίδων με ρουκέτες και διάφορα άλλα όπλα.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα