Η ιορδανικών συμφερόντων Arab Ship Management κρίθηκε ενοχή του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Wilmington (Delaware) όσον αφορά την κατηγορία της παραβίασης του νόμου για την “πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία”, όπως προκύπτει από ένα περιστατικό “μαγικού σωλήνα” που έλαβε χώρα σε ένα από τα πλοία της.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα και τις καταθέσεις στο δικαστήριο, οι επιθεωρητές της Αμερικάνικου Λιμενικού στο Delaware Bay Big Stone Anchorage τον Μάρτιο του 2013 ανακάλυψαν ότι το πλήρωμα του χωρητικότητας 6.398 gt ποντοπόρου πλοίου μεταφοράς ζώντων ζώων MV Neameh, είχε τροποποιήσει το σύστημα καθαρισμού των αποβλήτων του πλοίου έτσι ώστε να επιτρέπεται η αποβολή σεντινόνερων απευθείας στη θάλασσα, παρακάμπτοντας τον μηχανισμό πρόληψης της ρύπανσης του πλοίου. Αυτή η απαγορευμένη ρύθμιση των σωληνώσεων, πιο γνωστή ως “μαγικός σωλήνας” (magic pipe), αφαιρέθηκε πριν από την άφιξη του πλοίου στο Delaware, σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιθεώρηση, του Λιμενικού Σώματος το πλοίο έφερε δύο βιβλία καταγραφής πετρελαίου, τα οποία περιείχαν διαφορετικές και αντιφατικές εγγραφές για το χρονικό διάστημα από τις 30 Νοέμβρη του 2011 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2012, καθώς και ψεύτικες καταχωρήσεις διάθεσης πετρελαϊκών αποβλήτων.
Στη συνέχεια, η Arab Ship Management Ltd, η οποία διαχειρίζεται το MV Neameh, καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων και να τοποθετηθεί σε καθεστώς επιτήρησης για δύο χρόνια, διάστημα για τ’ οποίο στα πλοία που διαχειρίζεται η εταιρεία θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε λιμάνια των ΗΠΑ.
“Ο κατηγορούμενος παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την επιβλαβή ρύπανση”, δήλωσε ο Εισαγγελέας των ΗΠΑ για την περιοχή του Delaware Charles M. Oberly III. “Το μήνυμα προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι σαφές: τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη θάλασσα δεν θα γίνουν ανεκτά”.
Ο Kathy Moore, Διοικητής του Αμερικάνικου Λιμενικού στο Delaware Bay, δήλωσε για τον “έναν και μοναδικό τρόπο” αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων: “Οι επιθεωρητές μας εντόπισαν σοβαρά προβλήματα με τις λειτουργίες του πλοίου. Μελέτησαν προσεκτικά τις λεπτομέρειες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος έφεραν την υπόθεση στο φως της δικαιοσύνης”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο τσουχτερό πρόστιμο επιβλήθηκε πριν λίγους μήνες σε ναυτιλιακή εταιρεία της Σιγκαπούρης, ενώ κατηγορούμενη για “μαγικό σωλήνα” έχει βρεθεί και η ελληνική εταιρεία Diana Shipping.