Κρουαζιερόπλοιο διέσωσε 39 Κουβανούς αβοήθητους για ημέρες [vid]

carnival_dream_

Η εταιρεία CruiseNewser δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το κρουαζιερόπλοίο Carnival Dream να επιβιβάζει μετανάστες από μια χαλασμένη βάρκα στις 7 Μαΐου.

Οι 39 μετανάστες (πέντε γυναίκες και 34 άνδρες) διασώθηκαν από την υπερπληθή και ακατάλληλη για πλεύση βάρκα μεταξύ του Grand Cayman και της Τζαμάικα. Το Αμερικάνικο Λιμενικό είπε ότι οι Κουβανοί είχαν κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ, όταν η βάρκα τους υπέστη μηχανική βλάβη. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν επίσης ότι η βάρκα των μεταναστών είχε γεμίσει με σημαντική ποσότητα νερού.

Σύμφωνα με τους μετανάστες, βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι και αβοήθητοι στη θάλασσα για αρκετές ημέρες (10 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες). Οι Κουβανοί ανέβηκαν επί του -κατασκευασμένου του 2009 και χωρητικότητας 13,815 τόνων- κρουαζιερόπλοιου και τους δόθηκαν νερό, τρόφιμα, ρούχα, ιατρική φροντίδα και κατάλυμα.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την Carnival Cruise Lines. Σε μια ανακοίνωση της, η εταιρεία πρόσθεσε ότι νοιώθει υπερήφανη για το πλήρωμά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλοία της Carnival έχουν διασώσει 104 μετανάστες από τις αρχές του 2014.

Στις 9 Μαΐου, και οι 39 μετανάστες επιβιβάστηκαν σ’ ένα σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στην ξηρά. Ο Mark Barney, εκπρόσωπος του Λιμενικού, είπε ότι βρίσκονται υπό κράτηση και ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν καταχωρηθεί προηγουμένως. Ο Barney πρόσθεσε ότι το σύνηθες είναι οι μετανάστες να επαναπροωθούνται πίσω στην Κούβα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 ως 60 χιλιάδες Κουβανοί φθάνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. “Πολλοί άνθρωποι νοιώθουν σαν να μην έχουν κανένα μέλλον υπό το καθεστώς του Κάστρο”, δήλωσε ο Jaime Suchlicki, διευθυντής του Ινστιτούτου Κουβανικών και Κούβανο-Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Διαβάστε ακόμα