Κρουαζιερόπλοιο συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα των ωκεανών

celebrity_cruises_celebrity_equinox_

Την περασμένη εβδομάδα, το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Celebrity Cruises, Celebrity Equinox, καθώς αγκυροβόλησε στο Cadiz της Ισπανίας, εντάχθηκε στο πρόγραμμα εξερεύνησης της μαγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος (Allure of the Seas and Explorer of the Seas) της Royal Caribbean International.

Πρόκειται περί ενός προγράμματος που παρακολουθεί τη δυναμική των ρευμάτων στους ωκεανούς και μέτρα τις ατμοσφαιρικές και ωκεανογραφικές συνθήκες, σε επαναλαμβανόμενα ταξίδια. Τα πλοία της Royal Caribbean Cruises ενώ είναι γνωστά για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παραθεριστές, δεν είναι τόσο γνωστά για τη σημαντική τους συμμετοχή σε επιστημονικές έρευνα που διεξάγονται σε αρκετά από αυτά τα πλοία από της Σχολή Ναυτιλιακών και Ατμοσφαιρικών Επιστήμών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Οι επιστήμονες καταγράφουν και αναλύουν ωκεανογραφικά και ατμοσφαιρικά στοιχεία πάνω στα πλοία που πλέουν παγκοσμίως. Καταγράφουν επίσης την θερμοκρασία των ωκεανών, την αλατότητα και τη συγκέντρωση της χλωροφύλλης, καθώς και τις ιδιότητες της επιφάνειας του ωκεανού, όπως η ανάκλαση και η απορρόφηση. Επιπλέον, μετρούν τις μετεωρολογικές ιδιότητες, όπως την ταχύτητα και τη διεύθυνση των ανέμων, τη βαρομετρική πίεση και την υγρασία.

Αυτά τα στοιχεία βοηθούν τους επιστήμονες να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν την επικείμενη αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις της στα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τις ακτές από καταιγίδες και βοηθούν στη διατήρηση των μέσων διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συμβάλλουν περίπου στο 25% της ετήσιας αλιείας, παρέχοντας τροφή σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μόνο στην Ασία.

“Η Royal Caribbean είναι εξαιρετικά υπερήφανη για τη συνεργασία με το πρόγραμμα OceanScope, που έχει ως στόχο την ενίσχυση και την κατανόηση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος και των ωκεανών, πάνω στα οποία πλέουν τα πλοία μας”, δήλωσε ο Rich Pruitt, Αντιπρόεδρος, Ασφαλείας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Royal Caribbean Cruises. “Η επιχείρησή μας εξαρτάται από την υγεία των ωκεανών, και μέρος της προστασίας της υγείας των ωκεανών είναι η κατανόηση της ατμόσφαιρας και των συνεπειών της”.

Χρηματοδοτούμενο εν μέρει από το “Ταμείο Ωκεανών” της RCL, το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μελετά τη δυναμική των ρευμάτων στους ωκεανούς από το 2000, έχοντας ως κύριο πεδίο μελέτης τον Βόρειο Ατλαντικό που πλέουν τα κρουαζιερόπλοια στα δρομολόγια τους προς Βερμούδες και Καραϊβική. Πλέον η εγκατάσταση ενός εργαστηρίου του προγράμματος OceanScope στο Celebrity Equinox θα προσφέρει περισσότερο υλικό μελέτης πάνω στη δυναμική των ωκεανών στη Μεσόγειο Θάλασσα και κατά μήκος της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Από την ίδρυσή του “Ταμείου Ωκεανών”, η RCL έχει δώσει πάνω από 13 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 75 οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για έργα που σχετίζονται με την επιστήμη των ωκεανών, την κλιματική αλλαγή, τα βασικά θαλάσσια είδη, την εκπαίδευση και τις καινοτόμες τεχνολογίες.

Διαβάστε ακόμα