Η παγκόσμια πειρατεία έχει μετατοπιστεί από την κατάληψη πλοίων προς την απαγωγή ναυτικών καθώς ο αριθμός των απαγωγών ανέρχεται σήμερα σε 44 για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής IHS Markit.
Εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος, το 37% των πληρωμάτων που βρέθηκαν μπλεγμένοι σε μια κατάσταση πειρατείας έπεσαν θύματα απαγωγής.
Ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 19 μελών του πληρώματος που απήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2015, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 2014, καταγράφησαν μόνο εννέα απαγωγές.
“Η πειρατεία έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια”, ανέφερε ο Devlin McStay, αναλυτής δεδομένων στην IHS Maritime and Trade, προσθέτοντας ότι, ενώ ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων μειώνεται συνολικά, οι απαγωγές είναι όλο και πιο συχνές.
Επιπλέον, ο αριθμός των απαγωγών αυξάνεται στα “hotspots” της πειρατείας. στη Νοτιοανατολική Ασία και την Δυτική Αφρική. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, το 60% του συνόλου των περιστατικών πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας ήταν απαγωγές και το 40% ήταν ληστείες.
“Η πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας επικεντρώνεται στην απαγωγή για λύτρα, ιδίως για δυτικούς στόχους υψηλής αξίας”, δήλωσε ο Μάρτιν Ρόμπερτς, ανώτερος αναλυτής της IHS.
“Η ανάγκη για εναλλακτική χρηματοδότηση και η συνεχή στρατιωτικοποίηση της περιοχής του Δέλτα του Νίγηρα, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί αυτούς τους κινδύνους μέσα στο 2017. Οι δυναμικές στην ξηρά επηρεάζουν τους κινδύνους στ΄ ανοικτά των θαλασσών”, ο Roberts πρόσθεσε.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πειρατεία περιλαμβάνουν τη Νοτιοανατολική Ασία, κοντά στα Στενά της Μαλάκα, τον Κόλπο του Άντεν, και τον Κόλπο της Γουινέας.
Το 2014, υπήρχαν 245 πειρατικές επιθέσεις σε 26 χώρες, 20 λιγότερες από το 2013. Ο αριθμός των περιστατικών το 2015 ήταν παρόμοιος. Μέχρι στιγμής, το 2016 είχε λιγότερες από 100 επιθέσεις, καθιστώντας το πιο ήσυχο έτος την τελευταία εξαετία.
Η πιο έντονη πειρατική δραστηριότητα συναντιέται στα ύδατα γύρω από τις Φιλιππίνες, με τη Νιγηρία να ακολουθεί στην δεύτερη θέση και την Ινδία στην τρίτη.
Διαβάστε επίσης: Επανεμφάνιση Σομαλών πειρατών μετά από δυόμιση χρόνια