Μαρινάκης: Άλλα 5 neo-Panamaxes σε παραγγελία 700 εκατομμυρίων

marinakis_5_nea_panamaxes_

Τα οχτώ φτάνουν πλέον τα neo-Panamaxes που περιμένει να της παραδοθούν η Capital Maritime & Trading Corp (CMTC) του Ευάγγελου Μαρινάκη, για τα οποία έχει επενδύσει το συνολικό ποσό των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η CMTC μπαίνει στα “βαθιά νερά” του κλάδου των κοντέινερσιπ, με μια νέα παραγγελία πέντε ακόμη πλοίων Post-Panamax αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη έχει παραγγείλει άλλα τέσσερα neo-Panamaxes χωρητικότητας 9.443 teu, αυτή τη φορά στο Hyundai Samho Heavy Industries, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί μια επιλογή για ένα τέταρτο σκάφος χωρητικότητας 9.160-teu, είτε στη DSME είτε στη Daewoo Mangalia Heavy Industries στην Ρουμανία.

Η παραγγελία αφήνει τον όμιλο με οκτώ υπό κατασκευή νεο-Panamaxes που αξίζουν περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια. Οι τελευταίες συμβάσεις με τη Hyundai Samho υπογράφηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, έναντι 85-90 εκατομμυρίων δολαρίων η κάθε μία.

Η Capital λέγεται ότι έχει αρχίσει να συζητά τη συμφωνία με το ναυπηγείο από το περασμένο έτος και έτσι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με την άνοδο των τιμών των νέων κατασκευών. Παρόμοια σκάφη εκτιμάται ότι θα κόστιζαν περίπου 92 εκατομμύρια σήμερα.

Η παράδοση των νέων πλοίων, τα οποία έχουν ήδη οριστεί Αίσωπος, Αριστοκλής, Ανδρόνικος και Ασκληπιός, θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2015, και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016.

Τα πλοία δεν είναι ακόμη γνωστό αν έχουν ναυλωθεί. Δεν ισχύει το ίδιο για τα τρία σκάφη χωρητικότητας 9.160-teu που βρίσκονται υπό παραγγελία στη Daewoo Mangalia, τον Ακάδημο, τον Άδωνη και τον Αναξαγόρα, τα οποία έχουν εξασφαλίσει πενταετείς ναυλώσεις για τη CMA CGM στην τιμή των 39.600 δολαρίων ανά ημέρα.

Προέκυψε επίσης ότι η Capital έκανε χρήση μιας επιλογής στο Daewoo Mangalia για ένα τέταρτο πλοίο, τον Αριστομένη, που μπαίνει στη σειρά των υπό παράδοση πλοίων για το 2015 και τις αρχές του 2016.

Με αυτές τις συμφωνίες, η CMTC θα ελέγχει 17 κοντένειρσιπς, εννέα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στους ωκεανούς. Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο του στόλου των 60 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενόπλοιων και των φορτηγών πλοίων, τα οποία διαχειρίζεται η θυγατρική Capital Ship Management Corp.

Η CMTC έκανε το ντεμπούτο της στον συγκεκριμένο κλάδο μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αγόρασε τα χωρητικότητας 1.700 teu Asterix και Atout (κατασκευασμένα το 2009). Ακολούθησε η αγορά του χωρητικότητας 8.000 teu Αρχιμήδης (κατασκευασμένο το 2006) του Αγαμέμνονα (κατασκευασμένου το 2007), τα οποία είναι ναυλωμένα στη Maersk Line, και πέντε νεότευκτων πλοίων χωρητικότητας 5.000 teu που παραδόθηκαν το 2013 και βρίσκονται υπό μακροχρόνιες ναυλώσεις με τη Hyundai Merchant Marine (HMM).

Διαβάστε ακόμα