Με έξι χρόνια καθυστέρηση και κόστος 13.3 δισεκατομμύρια δολάρια είναι έτοιμο το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο

Το πιο δαπανηρό πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι τελικά έτοιμο, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί στην πρώτη του επιχείρηση, μετά από περισσότερα από τεσσεράμισι χρόνια μετά την παράδοση.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 11ο και τελευταίο Advanced Weapons Elevator βρίσκεται σε λειτουργία στο USS Gerald R. Ford, αξίας 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το αεροπλανοφόρο είναι έτοιμο για εκπαίδευση και επιχειρήσεις.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό, το πλοίο και το πλήρωμά του», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζέιμς Ντάουνι, εκτελεστικός αξιωματικός του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού για αεροπλανοφόρα. «Τώρα έχουμε ολόκληρο το σύστημα για να λειτουργήσουμε και να εκπαιδεύσουμε». Είπε ότι η υπηρεσία και ο κύριος ανάδοχος, η Huntington Ingalls Industries Inc., χρησιμοποίησαν «εκατοντάδες τεχνίτες, τεχνικούς και μηχανικούς, που εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο, ακόμη και κατά την διάρκεια των διακοπών, για να θέσουν σε λειτουργία αυτά τα προηγμένα συστήματα».

Το Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο στην κατηγορία αεροπλανοφόρο Ford τον Μάιο του 2017, επαινώντας το νεότερο, πιο ικανό και πιο προηγμένο πολεμικό πλοίο και λέγοντας ότι «αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία το 2020». Η υπηρεσία δεν αποκάλυψε ότι κανένας από τους 11 ανελκυστήρες δεν ήταν λειτουργικός, έως ότου το Bloomberg News ανέφερε το πρόβλημα τον Νοέμβριο του 2018.

«Αναγνωρίζω την εξαιρετική προσπάθεια που χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν και οι 11 από αυτούς τους ανελκυστήρες, αλλά αυτή η προσπάθεια δεν θα έπρεπε να ήταν απαραίτητη», δήλωσε ο γερουσιαστής James Inhofe από την Οκλαχόμα, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας και ο πιο ένθερμος επικριτής του Πολεμικό Ναυτικού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το αεροπλανοφόρο τελικά παραδόθηκε με έξι χρόνια καθυστέρηση και 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό, είπε ο Inhofe.

Το Inhofe το έθεσε πιο ωμά. Είπε ότι η καθυστέρηση ανάγκασε άλλα πλοία και πληρώματα να επιχειρούν περισσότερο και πιο συχνά, και να υπάρχουν κενά στην παγκόσμια παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού όταν κανένα αεροπλανοφόρο δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, σε μια στιγμή που η ναυτική παρουσία και ικανότητα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κρίσιμες για την εθνική μας ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα