Μείωση της πειρατείας το πρώτο εννεάμηνο του 2017

Μειωμένα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016 είναι τα ποσοστά πειρατείας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, παρ’ όλο που εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τις επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας και στη Νοτιοανατολική Ασία, αναφέρει η τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB) για τη ναυτική πειρατεία.

Συνολικά καταγράφηκαν 121 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας κατά πλοίων, ενώ ειδικότερα σε 92 πλοία υπήρξε έφοδος από πειρατές, 13 πυρπολήθηκαν, 11 δέχτηκαν επιθέσεις και 5 κατελήφθησαν από πειρατές, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017

Δεν σημειώθηκαν περιστατικά στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας σε αυτό το τρίμηνο, αν και οι επιτυχείς επιθέσεις νωρίτερα δείχνουν ότι οι πειρατές στην περιοχή διατηρούν την ικανότητα να στοχεύουν την εμπορική ναυτιλία σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτογραμμή. Ταυτόχρονα, η αύξηση των επιθέσεων στ’ ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας και της Λιβύης – συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας επιβίβασης κατά το τελευταίο τρίμηνο – υπογραμμίζει την ανάγκη επαγρύπνησης σε περισσότερες περιοχές, πέραν των συνηθισμένων.

Η Νιγηρία παραμένει επικίνδυνη: Αναφέρθηκαν συνολικά 20 περιστατικά έναντι όλων των τύπων πλοίων, από τα οποία 16 εκδηλώθηκαν εκτός των ακτών της Brass, της Bonny και της Bayelsa. 18 εκ των επιθέσεων ήταν ένοπλες, ενώ σε 17 εξ’ αυτών τα πλοία ήταν εν κινήσει. 39 από τα 49 απαγωγές ναυτικων παγκοσμίως έγιναν στα ύδατα της Νιγηρίας σε επτά διαφορετικά περιστατικά. Οι άλλες απαγωγές μελών του πληρώματος το 2017 πραγματοποιήθηκαν 60 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας.

“Σε γενικές γραμμές, όλα τα ύδατα από και προς την Νιγηρία παραμένουν επικίνδυνα, παρά την παρέμβαση σε ορισμένες περιπτώσεις από το Νιγηριανό Ναυτικό. Συμβουλεύουμε τα πλοία να είναι προσεκτικά”, δήλωσε ο κ. Mukundan. “Ο αριθμός των επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας ενδεχομένως να είναι ακόμη υψηλότερος από τα στατιστικά μας, καθώς πολλά περιστατικά εξακολουθούν να μην αναφέρονται”.

Όσον αφορά την αύξηση της βίας στην Βενεζουέλα: Ενώ εκεί σημειώθηκαν μόνο τρία περιστατικά χαμηλού επιπέδου κατά την ίδια περίοδο το 2016, ο αριθμός αυτός φέτος έφθασε τα 11. Όλες οι επιθέσεις ήταν ένοπλες και έγιναν κυρίως στο αγκυροβόλιο. Τέσσερα μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών, με δύο να δέχονται επιθέσεις και έναν να τραυματίζεται.

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα πάνω στα οποία βασίζεται η καταπολέμηση της πειρατείας είναι τα ακριβή στατιστικά στοιχεία”, δήλωσε ο κ. Mukundan. “Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη και αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Κέντρου Καταγραφής Περιστατικών Πειρατείας του IMB και των περιφερειακών κέντρων πληροφόρησης. Με μια σαφέστερη εικόνα του πότε και πού συμβαίνουν βίαια περιστατικά, οι αρχές είναι σε θέση να κατανείμουν καλύτερα τους πόρους τους για να αντιμετωπίσουν αυτό το παγκόσμιο ζήτημα”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία των Ευρωπαίων Εφοπλιστών για την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας

Διαβάστε ακόμα