Μετά τη νίκη επί της Shell οι ακτιβιστές στοχεύουν την εξόρυξη πετρελαίου στα ύδατα της Νότιας Αφρικής

Μόλις μερικές εβδομάδες αφότου η Royal Dutch Shell Plc αναγκάστηκε από δικαστήριο να αναστείλει τις σεισμικές έρευνες για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Νότιας Αφρικής, ακτιβιστές προσπαθούν να εμποδίσουν ακόμη ένα άλλο τέτοιο πρόγραμμα.

Οι ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν και αλιευτικές κοινότητες, έχουν προειδοποιήσει την Searcher Seismic, μια εταιρεία που σχεδιάζει να συλλέξει δεδομένα στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της χώρας, να μην συμμετέχει στη δραστηριότητα, όπου σύμφωνα με αυτούς είναι επιβλαβής για τη θαλάσσια ζωή, όπως φάλαινες και ψάρια. Έχουν επίσης επικρίνει τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την έρευνα.

«Εάν δεν υπάρχει έγκυρη περιβαλλοντική άδεια, οι δραστηριότητες και οι λειτουργίες του Searcher σύμφωνα είναι παράνομες», έγραψε το Legal Resources Center σε μια επιστολή, που είδε το Bloomberg, προς την εταιρεία με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου. «Οι πελάτες μας σκοπεύουν να κινήσουν όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για να προσβάλουν την απόφαση χορήγησης της άδειας».

Εκτός από την ανησυχία για το περιβάλλον, η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί στη χώρα που βασίζεται στον άνθρακα για το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος της. Ο Gwede Mantashe, υπουργός Ενέργειας της χώρας, πιέζει για την ανάπτυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας καθώς αυξάνεται η πίεση για μείωση των εκπομπών. Έχει επισημάνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί δώδεκα σεισμικές έρευνες στη Νότια Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε πέρυσι ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τον στόχο των λεγόμενων καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η άδεια του Searcher για να κάνει τη δουλειά χορηγήθηκε τον Μάιο και η εταιρεία συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις, ανέφερε σε απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις.

Το σκάφος έρευνας M/V BGP Pioneer πρόκειται να κάνει τη δουλειά του Searcher στις δυτικές και νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση που επικαλείται η ομάδα We Are South Africans, η οποία είναι αντίθετη στη δραστηριότητα. Το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια στις 12 Ιανουαρίου και κατευθύνθηκε προς το Κέιπ Τάουν, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο ερευνητής δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν προσέλαβε το σκάφος.

Η Shell ολοκλήρωσε τη σύμβασή της με ένα πλοίο που προσέλαβε για να πραγματοποιήσει μια προηγούμενη έρευνα στα ανοικτά των ακτών του Ανατολικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, καθώς τα μέρη αναμένουν την τελική κρίση. Το Sustaining The Wild Coast, εκπροσωπούμενο από τους δικηγόρους Richard Spoor Inc., αποτελεί μέρος της πρόσφατης υπόθεσης κατά της Shell, στην οποία εκδόθηκε προσωρινή απαγόρευση.

Διαβάστε ακόμα