ΠΕΝΕΝ: Μεθόδευση εφοπλιστών και ΥΝΑ για κατάργηση των ΣΣΕ

penen_methodeusi_efoplistwn_una_gia_katarghsh_sse-aktoploia_

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΣΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ανοιχτής και απροκάλυπτης αμφισβήτησης των ΣΣΕ στον χώρο της Ναυτιλίας.

Πριν λίγες ημέρες η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ προώθησε για υπογραφή σχέδιο ΣΣΕ στο πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ «ΛΑΤΩ» στην βάση του οποίου επιχειρείται η καταστρατήγηση των όρων της ΣΣΕ για τα Ακτοπλοϊκά πλοία – και όχι μόνο – εισάγοντας όρους και συνθήκες που υπονομεύουν τις θεσμοθετημένες ρυθμίσεις και κατακτήσεις που ισχύουν με την ΣΣΕ όπως αυτή υπογράφτηκε και ισχύει έως και σήμερα.

Η επίκληση της ανωτέρω εταιρείας περί εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC) του 2006 είναι εντελώς αβάσιμη και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καταργήσει τις ισχύουσες ΣΣΕ στον χώρο της Ναυτιλίας.

Σκόπιμα αποσιωπάται το γεγονός ότι τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της MLC αφορά και κατοχυρώνει τα ελάχιστα δικαιώματα των Ναυτεργατών σε διεθνή κλίμακα και έχει εφαρμογή σε χώρες του τρίτου κόσμου που το νομοθετικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των Ναυτεργατών είναι κατά πολύ κατώτερο των προβλέψεων και διευθετήσεων που προβλέπονται από την MLC.

Κατά συνέπεια ο ισχυρισμός ότι δύναται η MLC να καταργήσει τις ΣΣΕ στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας είναι παντελώς ανυπόστατος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα η MLC για την καταστρατήγηση, την αμφισβήτηση και την κατάργηση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών.

Ο Υπουργός Ν.Α με τις χθεσινές δηλώσεις του απέδειξε για πολλοστή φορά στο μικρό διάστημα της θητείας του στον χώρο της Ναυτιλίας ότι ήταν και είναι φερέφωνο των εφοπλιστικών συμφερόντων. Το επιβεβαιώνει αδιάκοπα με τις θέσεις που παίρνει σε σοβαρά θέματα που αφορούν την ναυτεργασία όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Άραγε από πού αντλεί το δικαίωμα και με ποιά νομιμοποίηση ως Υπουργός Ν.Α αμφισβητεί το θεσμό των ΣΣΕ ερμηνεύοντας εάν ισχύουν ή όχι οι ΣΣΕ και σε τελική ανάλυση οι ΣΣΕ ήταν και παραμένουν μια διμερής συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των Ναυτεργατών και της Πλοιοκτησίας.

Η ΠΕΝΕΝ και ο Ναυτεργατικός κόσμος δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την υπονόμευση των ΣΣΕ και οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησής τους θα αποτύχει. Τα σχέδια ΥΝΑ – Εφοπλιστών δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Με εντολή Διοίκησης

 Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογιώργος Αντώνης                                     Κροκίδης Νικόλαος

Διαβάστε ακόμα