ΝΑΤΟ: Φεύγει από Σομαλία στρέφεται στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

nato_navy

Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε την αποστολή του για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό έπειτα από την μείωση των επιθέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τετάρτη, και πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία του στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και των διακινητών ανθρώπων αντίστοιχα.

Το ΝΑΤΟ έχει αποσύρει πλέον τις δυνάμεις του από την περιοχή του Κέρατος της Αφρικής όπου πραγματοποιούσε θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες από το 2009 στα πλαίσια μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της πειρατείας με επίκεντρο τη Σομαλία.

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με το όνομα Ocean Shield, όπως και αντίστοιχες αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων κρατών, έχει μειώσει σημαντικές τις πειρατικές επιθέσεις στην περιοχή, καθώς το τελευταίο περιστατικό αρπαγής πλοίου στην Σομαλία σημειώθηκε τον Μάιο του 2012, ενώ την περίοδο 2010-2011 είχαν καταγραφεί πάνω από 30 αντίστοιχα περιστατικά.

Επειτα από δέκα και πλέον χρόνια ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων πέραν των συνόρων των κρατών-μελών του, η συμμαχία στρέφεται στην υπεράσπιση της δικής της εδαφικής ακεραιότητας, και ειδικότερα την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

“Το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας έχει αλλάξει δραματικά κατά τα τελευταία χρόνια και οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ντίλαν Γουάητ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι “το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στην Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ παράλληλα προσπαθόύμε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων στην Μεσόγειο”.

Νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, το ΝΑΤΟ διεύρυνε τις επιχειρήσεις του στη Μεσόγειο ώστε να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταπολεμήσει την παράνομη μεταφορά προσφύγων από την Βόρεια Αφρική.

Διαβάστε επίσης: Συγκρατημένη αισιοδοξία από την ύφεση της πειρατείας

Διαβάστε ακόμα