Ναυτική τραγωδία βόρεια της Σάμου

limeniko_nautiki_tragwdia_

Σε επιχείρηση διάσωσης 36 παράνομων μεταναστών προέβη πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., από σκάφος που ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν.Σάμου και είχε επίσης ώς αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων 22, μέχρι στιγμής, παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, σκάφος της Φινλανδικής συνοριοφυλακής που συμμετέχει στη μικτή επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» υπό το συντονισμό του FRONTEX, ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ότι εντόπισε δύο (02) ανατραπείσες λέμβους (μία βοηθητική) και ικανό αριθμό παράνομων μεταναστών στη θάλασσα, τέσσερα (4) ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Σάμου.

Κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή δύο (02) πλωτά περιπολικά Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., δεσμεύτηκε το Κ/Ζ “AZAMARA JOURNEY” σημαίας Μάλτας και κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, μονάδα επιφανείας του Π.Ν. που έσπευσε στην περιοχή ορίστηκε ως Διοικητής επί Σκηνής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, περισυνέλεγησαν 13 παράνομοι μετανάστες από το Φινλανδικό σκάφος και 23 παράνομοι μετανάστες από το ΠΛΣ 604.

Συνολικά διασώθηκαν τριάντα έξι (36) παράνομοι μετανάστες (32 άνδρες, 03 γυναίκες και 01 ανήλικο αγόρι) που μεταφέρθηκαν με πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Σάμου.

Από τη θάλασσα ανεσύρθησαν, μέχρι στιγμής, τέσσερις (04) σοροί μεταναστών (01 ανηλίκου αγοριού, 02 γυναικών και 01 άνδρα).

Στη συνέχεια η ανατραπείσα λέμβος μεταφοράς των μεταναστών, (με όνομα “KING HELSINKI” και σημαία SIERRA LEONE) ρυμουλκήθηκε στο λιμένα Βαθέως Σάμου από συμμετέχοντα στην επιχείρηση διάσωσης αλιευτικά σκάφη της περιοχής με τη συνοδεία πλωτού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ η βοηθητική λέμβος ανελκύστηκε από πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από έρευνα στο εσωτερικό της λέμβου, στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλώβισαν δέκα οκτώ (18) σορούς (10 γυναίκες, 05 άνδρες, 02 ανήλικα κορίτσια και 01 ανήλικο αγόρι).

Ένας διασωθείς άντρας, καθώς και ένα ανήλικο αγόρι, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου “Αγιος Παντελεήμων” για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ το παιδί στη συνέχεια διεκομίσθη με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Οι έρευνες προς εντοπισμό λοιπών αγνοουμένων μεταναστών συνεχίζονται από επιχειρησιακά μέσα (πλωτά και εναέρια του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., του Π.Ν. και της Π.Α. ), από παραπλέον πλοίο που έχει δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ για συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και από σκάφος του FRONTEX.

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναυάρχου Λ.Σ Αθανάσιου ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, μετέβη στη Σάμο ο Επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Υποναύαρχος Λ.Σ. Ι. ΣΕΡΓΗΣ, για το συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του περιστατικού.

Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και της στρατιωτικής ηγεσίας του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., εκφράζεται η βαθιά θλίψη για το τραγικό συμβάν και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων.

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Διαβάστε ακόμα