Ναυτικοί που είχαν εγκαταλειφθεί για δυο χρόνια επιστρέφουν σπίτι τους

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων (ITF) ανέφερε ότι τα 19 εναπομείναντα μέλη του πληρώματος του εγκαταλελειμμένου Aswan Bulker Ula θα γυρίσουν σπίτι τους αυτή την εβδομάδα, μετά από δυο χρόνια!

Οι ναυτικοί εγκαταλείφθηκαν όταν ο η πλοιοκτήτρια εταιρεία, σταμάτησε να τους πληρώνει και να τους παρέχει τρόφιμα, καύσιμα και νερό το 2019, ανέφερε ITF.

Η αμφιλεγόμενη ναυτιλιακή εταιρεία από το Qatari έχει πρόσφατα έρθει στο φως της δημοσιότητας όταν σε πλοίο της είχε υπάρξει ρεκόρ απαγορεύσεων από την AMSA στην Αυστραλία για σημαντικά θέματα ασφάλειας και συντήρησης, μαζί με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ευημερίας του πληρώματος.

Ήταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν τα εγκαταλελειμμένα μέλη του πληρώματος ξεκίνησαν απεργία πείνας μπροστά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μετά την απεργείς αρχές του Κουβέιτ προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν τους οφειλόμενους μισθούς του πληρώματος του πλοίου aswan, και να βοηθήσουν τελικά τους ναυτικούς να γυρίσουν σπίτι τους και στις οικογένειές τους. Ενώ το Κουβέιτ ήταν πρόθυμο να βοηθήσει είπε ότι θα απαιτούσε την πώληση του πλοίου – που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

ο Afrachedi είπε ότι το ULA έχει γίνει μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις σύγχρονης εγκατάλειψης. Έδειξε ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί με το διεθνές σύστημα ναυτιλίας και το τι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπεται να συμβεί.

«Το έργο μας δεν σταματάει όσο αναφορά την περίπτωση αυτή, καθώς είμαστε σε επαφή με το πλήρωμα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με τις εξελίξεις και συντονίζοντας μαζί τους τις νομικές ενέργειες που κάνουμε για να προσπαθήσουμε να καταφέρουμε μα πάρουμε τους μισθούς τους.

«Αλλά ακόμη και αν το πλοίο πωληθεί για μια καλή τιμή και όλοι οι μισθοί πληρωθούν σε αυτούς τους ναυτικούς – ποιο είναι το ανθρώπινο κόστος; Ποια είναι η τιμή αυτού του τραύματος;»

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ITF δείχνουν ότι η εγκατάλειψη των ναυτικών βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών. Η ITF κατέθεσε 60 υποθέσεις από τις συνολικές 85 που εμφανίστηκαν στη βάση δεδομένων εγκατάλειψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) το 2020. Μόλις 34 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στη ILO το 2018, με μικρή αύξηση στα 40 το 2019.

Διαβάστε ακόμα