Νέα προβλήτα για κρουαζιερόπλοια στο Τάλιν

royal_princess_port_of_tallinn_

Το λιμάνι του Ταλίν εγκαινίασε τη νέα προβλήτα κρουαζιερόπλοιων αξίας 9,34 εκατ. ευρώ, το Σάββατο 17 Μαΐου. Η προκυμαία θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων από πριν, αυξάνοντας έτσι την ελκυστικότητα του Ταλίν για τις εταιρείες κρουαζιέρων.

Η επίσημη τελετή έναρξης της λειτουργίας της αποβάθρας έλαβε χώρα στις 14:15 το Σάββατο. Η προκυμαία άνοιξε κατά τη διάρκεια της συμβολικού απόπλου που πραγματοποίησαν τα μέλη του Δ.Σ. της AS Tallinna Sadam ,Allan Kiil, ο Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών ,Urve Palo, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος του Tallinn, Taavi Aas,και ο επικεφαλής του εσθονικού κλάδου της κατασκευαστικής εταιρείας BMGS, Leho Alliksoo.

“Για το λιμάνι του Ταλίν, η κατασκευή της νέας προβλήτας ήταν η μεγαλύτερη ενιαία επένδυση του περασμένου έτους”, δήλωσε ο Alan Kiil, το μέλος του Δ.Σ. της AS Tallinna Sadam. “Η επένδυση αυτή, αφενός θα ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για το Ταλίν ως τουριστικό προορισμό και, από την άλλη πλευρά, θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των εταιρειών κρουαζιέρας που θέλουν να χρησιμοποιούνε ολοένα και μεγαλύτερα πλοία”, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Urve Palo, τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, εξακολουθεί να υπάρχει το δυναμικό για την αύξηση του αριθμού των τουριστών κρουαζιέρας στη Βαλτική Θάλασσα, αν η αγορά του Ταλίν ενωθεί με άλλους προορισμούς κρουαζιέρας της Βαλτικής Θάλασσας, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει την οικονομία των τουριστικών προορισμών.

“Εκτιμάται ότι ένας τουρίστας κρουαζιέρας αφήνει κατά μέσο όρο 56,7 ευρώ στο Ταλίν, αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίες”, δήλωσε ο κ. Palo, προσθέτοντας ότι η μέχρι στιγμής η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία μισού εκατομμυρίου τουριστών κρουαζιέρας ετησίως, ανέρχεται σε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες συνέπειες (θέσεις εργασίας, έσοδα από φόρους κτλ.).

Με τη νέα προβλήτα, το λιμάνι του Ταλίν θα προσφέρει αγκυροβόλιο σε κρουαζιερόπλοια που θα φτάνουν ως και τα 340 μέτρα σε μήκος, 42 μέτρα σε πλάτος, και με βύθισμα μέχρι και εννέα μέτρα. Το πρώτο πλοίο που αγκυροβόλησε στην νέα προβλήτα κρουαζιερόπλοιων ήταν το μήκους 330 μέτρων Royal Princess, που λειτουργεί από την Princess Cruises, και έφερε πάνω από 3.000 τουρίστες στο Ταλίν.

Η κατασκευή της νέας προβλήτας δίπλα στην υπάρχουσα αποβάθρα κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Παλιάς Πόλης, ξεκίνησε το Μάιο του 2013. Το συνολικό μήκος της κατασκευασμένης από το Εσθονικό τμήμα της BMGS προβλήτας είναι 421 μέτρα, το πλάτος είναι 20 μέτρα, και το εγγυημένο βάθος είναι 11 μέτρα. Είναι επίσης εφοδιασμένη με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φωτισμό εξωτερικών χώρων, εξοπλισμό επικοινωνιών και αγωγών για την ύδρευση αλλά και την αποχέτευση των λυμάτων των πλοίων.

Το Ταλίν πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 300 σκάφη φέρνοντας περίπου 470.000 τουρίστες κρουαζιέρας κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου. Η θερινή σεζόν για κρουαζιέρες διαρκεί μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, αλλά τουρίστες κρουαζιέρας αναμένεται να επισκεφθούν το Ταλίν, ακόμα και μέχρι τον Οκτώβριο ή και τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμα