Νέα συνεργασία μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου

limania_mesogeiouΛιμενικές αρχές από όλη την Μεσόγειο συμφώνησαν στην δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την ενίσχυση του ρόλου της περιοχής στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και την συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, περιβάλλοντος και καινοτομιών στην αλυσίδα τροφοδοσίας.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί το πρώτο Medports Forum που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία στις 29-30 Νοεμβρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την Intermed Gateways (μια συνεργασία μεταξύ των λιμανιών της Βαρκελώνης, της Γένοβας και της Μασσαλίας) και την διακυβερνητική Ένωση για τη Μεσόγειο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονταν αντιπρόσωποι από 25 λιμενικές αρχές της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής, όπως και από την Βουλγαρία, την Τουρκία και το Ισραήλ. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι του ναυτιλιακού τομέα και του τομέα των logistics. Σκοπός του Forum ήταν η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην στρατηγικής σημασίας θέση των λιμανιών της Μεσογείου, καθώς βρίσκονται στο σταυροδρόμι των διεθνών ναυτιλιακών διαδρομών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τονίστηκε επίσης ότι η μέση αύξηση του όγκου φορτίων εμπορευματοκιβωτίων κατά τα τελευταία δύο χρόνια ακολούθησε γρηγορότερους ρυθμούς στα λιμάνια της Μεσογείου σε σχέση με αυτά της βόρειας Ευρώπης. Το γεγονός αυτό παρείχε επιπλέον στήριξη για μια στρατηγική “εναλλακτικής νότιας πύλης” που θα προσφέρει νέες διαδρομές στις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω των λιμανιών της Μεσογείου και των καινοτόμων ηπειρωτικών επιλογών στον τομέα των logistics.

H CEO του Marseille Fos και πρόεδρος της Intermed Gateways, Christine Cabau Woehrel, σχολίασε: “Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αποδοτική Μεσογειακή εναλλακτική προς τα βόρεια λιμάνια, ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες μας, αναπτύσσοντας νέες ναυτιλιακές διαδρομές και μοντέλα τροφοδοσίας, προωθώντας την εκπαίδευση και αναπτύσσοντας νέες λύσεις IT για να δημιουργήσουμε έξυπνα λιμάνια. Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολυάριθμες προκλήσεις και να μετατρέψουμε αυτήν την περιοχή σε ένα μεγάλο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για την πρώτη μας συνάντηση, αλλά είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι η τελευταία και να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου”.

Διαβάστε ακόμα