Την απόφαση να συνεχίσουν τις 48ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκίνησαν από την Πέμπτη πήραν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζόμενων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι λόγω των κινητοποιήσεων αυξάνονται οι ματαιώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά.
H Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχιεργατών ΟΛΠ κήρυξαν χθες νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα-Τρίτη, ενώ καλούν τους λιμενεργάτες σε συγκέντρωση αύριο στις 10πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα.
Είχε προηγηθεί χθες άκαρπη συνάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα. Μετά τη συνάντηση οι Υπουργοί προχώρησαν σε μια δήλωση περί αναγκαιότητας της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια, ενώ για τα συνδικάτα των λιμενεργατών δεν φτάνουν οι “καλές προθέσεις” και απαιτούν “συγκεκριμένες νομοθετικές πράξεις”.
Στην ανακοίνωση τους η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ αναφέρουν ότι έχουν αποστείλει εξώδικη επιστολή στη διοίκηση του ΟΛΠ, στην οποία ζητάνε να σταματήσει “το ξεπούλημα του ΟΛΠ” και να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μετόχων, καθώς υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως:
-Η Έγκριση της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο της χώρας μας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου.
-Η απόφαση επί της ενστάσεως που έχουν κάνει στην αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Από την πλευρά τους, οι οι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας αναφέρουν σήμερα σε κοινή τους δήλωσή ότι “σταθερή βούληση και επιδίωξη των συναρμοδίων υπουργών και της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ στο ‘νέο περιβάλλον’, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία”.
Προσθέτουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια “για την εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων”, την οποία “εκτός από πράξη δικαιοσύνης”, την θεωρούν “στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες”.
Φυγή κρουαζιερόπλοιων λόγω των απεργιών καταγγέλλουν οι εταιρείες κρουαζιεροπλοίων
Την ίδια στιγμή η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) πληροφορεί πως κάποιες εταιρείες κρουαζιέρας ακυρώνουν τις προσεγγίσεις τους στο λιμάνι του Πειραιά, με κίνδυνο, αυτές οι ακυρώσεις να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, αν συνεχιστούν οι κυλιόμενες απεργίες.
Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους αναφέρουν πως “η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον λιμένα Πειραιά, ένεκα της αδυναμίας εξυπηρέτησης των κρουαζιεροπλοίων, αλλά και των επιβατών – τουριστών, αναγκάζει τις διαχειρίστριες εταιρείες να εξετάσουν σοβαρά την ματαίωση προσεγγίσεων στον πρώτο λιμένα της χώρας για χρονικό διάστημα που μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια και να προκαλέσει ακυρώσεις προσεγγίσεων και σε άλλους Ελληνικούς λιμένες”.
“Ήδη, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ματαιώσεις προσεγγίσεων”, προσθέτουν, καθώς κι ότι “σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η μείωση της κίνησης για το 2017 φαίνεται να είναι αισθητή και δεν θα πρέπει η σημερινή κατάσταση στον λιμένα Πειραιά να γίνει αιτία να υπάρξουν πλέον δυσάρεστες εξελίξεις”.
Οι εφοπλιστές στον κλάδο της κρουαζιέρας, επισημαίνουν, τέλος, πως λόγω των γεγονότων στην Τουρκία, μεγάλο μέρος των επιβατών στρέφεται σε λιμένες της Δυτικής Μεσογείου και Βορείου θαλάσσης, και ότι όλοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη που θα χαθούν από τη δραστηριότητα αυτού του τουριστικού κλάδου και το κόστος της απώλειας, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες αποκατάστασης της ομαλότητας στον πρώτο λιμένα της Χώρας.
Διαβάστε επίσης: Στο μάτι του Πούτιν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι σιδηρόδρομοι