Νεκροί εκατέρωθεν σε πειρατική επίθεση στη Νιγηρία

peiratiki_epithesi_

Το πετρελαιοφόρο MT SP Brussels καταλήφθηκε από πειρατές έξω από το αγκυροβόλιο του Λάγος. Δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και δυο από τους πειρατές λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης των Νιγηριανών αρχών.

Το πλοίο διασώθηκε από το προσωπικό του Νιγηριανού ναυτικού που κατέφθασε με τα πολεμικά πλοία NNS Benin και NNS Ikot-Abasi. Τα 15 από τα 17 μέλη του πληρώματος που δέχθηκαν την επίθεση των πειρατών διασώθηκαν με επιτυχία.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, η Super Maritime Nigeria Limited περιμένει το MT SP Brussels να επιστρέψει στον έλεγχο της. Το κατασκευασμένο το 2007 πετρελαιοφόρο φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές, το πετρελαιοφόρο βρισκόταν 120 ναυτικά μίλια εκτός του Λάγος και έπλεε προς το Port Harcourt. Οχτώ βαριά οπλισμένοι πειρατές πλησίασαν με ταχύπλοα το MT SP Brussels και κατέλαβαν το σκάφος χωρίς δυσκολία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από 6 πειρατές, οι υπόλοιποι είχαν εντολές να παραμείνουν στις βάρκες. Μετά την επιβίβαση στο πετρελαιοφόρο, μέσα σε καταιγισμό πυρών, 2 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Το ένα από τα θύματα ήταν ο καπετάνιος.

Οι πειρατές αφόπλισαν την αστυνομική συνοδεία του πετρελαιοφόρου και ανέλαβαν τον έλεγχο του σκάφους. Τα μέλη του πληρώματος, φοβούμενα για τη ζωή τους, κατέφυγαν στο δωμάτιο-οχυρό, την ασφαλή τοποθεσία που χρησιμοποιείται στα πλοία για τέτοια περιστατικά.

Αφού το πλοίο ήταν υπό τον έλεγχο τους, οι πειρατές αναζήτησαν τα μέλη του πληρώματος, τους βρήκαν και τους έβγαλαν έξω. Εντέλει όμως οι ληστές πιάστηκαν κατά την προσπάθειά τους να μεταφέρουν εμπορεύματα από το πετρελαιοφόρο.

Κατά την επέμβαση του Νιγηριανού Ναυτικού ήταν αναπόφευκτη η ανταλλαγή πυροβολισμών. Τα πολεμικά πλοία ήταν καλύτερα εξοπλισμένα και με καλά εκπαιδευμένες ομάδες.

Στο τέλος, το αποτέλεσμα της μάχης μεταξύ του Νιγηριανού Ναυτικού και των πειρατών, ήταν να σκοτωθούν 2 ληστές και να συλληφθούν 6.

Διαβάστε ακόμα