Νίκη Τραμπ: Πτώση των μετοχών της Maersk εν μέσω φόβου για εμπορικό πόλεμο

Η A.P. Moller-Maersk A/S, ιδιοκτήτρια των μεγαλύτερων γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, είδε τις μετοχές της να πέφτουν την Τετάρτη καθώς το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ δημιούργησε ανησυχία ότι θα υπάρξει μετατόπιση προς πολιτικές που θα είναι εχθρικές προς το διεθνές εμπόριο.

Η μετοχές της Maersk έπεσαν 5,6%, φτάνοντας τις 9.215 κορόνες Δανίες στις 11:29 στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης. Η μονάδα Maersk Line του ομίλου Moller-Mearsk ελέγχει σχεδόν το 16% της παγκόσμιας αγοράς θαλάσσιων μεταφορών. Στελέχη της εταιρίας είχαν ήδη σημάνει συναγερμό για την περίπτωση που οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις υιοθετήσουν πολιτικές προστατευτισμού.

“Ο κίνδυνος ενός αυξημένου προστατευτισμού μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου”, δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies International Ντέηβιντ Κέρστενς την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι η Maersk είναι μια από τις εταιρίες που θα επηρρεαστούν περισσότερο από μια τέτοια εξέλιξη.

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση μαζικής πώλησης μετοχών εν μέσω πανικού και σύγχισης για το τι μπορεί να σημάνει η προεδρία Τραμπ για την εμπορική και γεωπολιτική σταθερότητα, καθώς η νίκη του ανέτρεψε της προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τις προ-εκλογικές δημοσκοπήσεις.

Η προεδρία Τραμπ μπορεί να επιφέρει αρνητικές εξελίξεις και για τη Δανέζικη οικονομία, όπου η Maersk αποτελεί την πιο κερδοφόρα επιχείρηση, σύμφωνα με την Danske Bank. Περίπου το 1/3 από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Δανίας εξαρτάται άμεσα από το θαλάσσιο εμπόριο με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, “επομένως μια πολιτική ενάντια στις εμπορικές συναλλαγές θα αποτελέσει ξεκάθαρα πρόβλημα”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Danske Bank Λας Όλσεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών, ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον τον εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

“Είναι πλέον αβέβαιο ποια θα είναι η μοίρα της TTIP”, δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας το ότι η χώρα του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις έυρυθμες εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Χέλγκε Πέντερσεν, οικονομολόγο της Nordea στη Δανία, η νίκη του Τραμπ ενδέχεται να πυροδοτήσει μια ύφεση στην Αμερική, καθώς οι πολιτικές του μπορεί να προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο.

Το αποτέλεσμα των Αμερικάνικων εκλογών βρήκε την Maersk να αγωνίζεται σε μια αγορά που ήδη μαστίζεται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Ο CEO της εταιρίας, Σόρεν Σκου, δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι είναι πρόθυμος να χάσει λεφτά στο άμεσο μέλλον χάριν τις εξασφάλισης μακροπρόθεσμου οφέλους στο μερίδιο της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Η Maersk προχωρά στην διάσπαση της σε δυο ξεχωριστές μονάδες

Διαβάστε ακόμα