Ο καπετάνιος του πλοίου που εξερράγη στο λιμάνι του Jebel Ali κρατείται στο Ντουμπάι εδώ και 6 μήνες

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2021 στο λιμάνι Jebel Ali στο Ντουμπάι, όταν το MV OCEAN TRADER ήταν η αιτία να γίνει μια μεγάλη έκρηξη. Ο πλοίαρχος του πλοίου στο οποίο εξερράγη ένα κοντέινερ κρατείται από τότε και δεν του έχει ακόμη επιτραπεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Ούτε αυτός ούτε το πλήρωμά του έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2021.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές παρακολουθεί την υπόθεση και προτρέπει τις αρχές του Ντουμπάι, προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, να επιτρέψουν στον άνδρα να πάει σπίτι του και στην οικογένεια του, οι οποίοι βασίζονται στο εισόδημά του για να επιβιώσουν.

Η ιστορία ξεκινάει όταν ένα κοντέινερ που μόλις είχε φορτωθεί στο λιμάνι Jebel Ali στο Ντουμπάι έπιασε φωτιά και εξερράγη. Το Al Jazeera ανέφερε ότι η έκρηξη ταρακούνησε τα κτίρια σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

«Ο λοχαγός Σάντος Κουμάρ είναι ήρωας», είπε ο Στιβ Τρόουζντεϊλ, ο συντονιστής της Επιθεώρησης της ITF. «Ένα μέλος του πληρώματος εντόπισε καπνό να βγαίνει από το κοντέινερ σχεδόν αμέσως μετά τη φόρτωσή του. Ο καπετάνιος ειδοποιήθηκε και εκκένωσε αμέσως το πλοίο ενημερώνοντας αμέσως και τις λιμενικές αρχές διάσωσης.

«Ενέργησε γρήγορα και σωστά, και πιθανότατα έσωσε πολλές ζωές. Ωστόσο, το να τον κρατήσουν μακριά από το σπίτι μετά από τόσο καιρό υποδηλώνει ότι οι αρχές του Ντουμπάι πρέπει να πιστεύουν ότι είναι ύποπτος. Φαίνεται όμως ότι τα έχει κάνει όλα σωστά. Πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει τη ζωή του».

Η έρευνα για την έκρηξη πραγματοποιήθηκε σχεδόν αμέσως και αρκετά από τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, έδωσαν καταθέσεις την αστυνομία. Ολόκληρο το 14μελές πλήρωμα κρατήθηκε σε κοντινό ξενοδοχείο ενώ πραγματοποιούνταν οι διατυπώσεις.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πόσο καιρό θα πρέπει να μείνει.

Στις 28 Νοεμβρίου 2021, 13 μέλη του πληρώματος του Ocean Trader επαναπατρίστηκαν. Τώρα, έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος, Santosh Kumar. Μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο μαζί με ακόμη τρεις αγνώστους και δεν του δόθηκε καμία πληροφορία για πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει εκεί. Δεν είναι σαφές γιατί οι αρχές συνεχίζουν να τον κρατούν.

«Η σημαία, ο πλοιοκτήτης και οι διαχειριστές του πλοίου έχουν όλοι ευθύνες που σχετίζονται με το πλήρωμα», είπε ο Τρόουζντεϊλ. «Έχω γράψει και στους τρεις σε αυτήν την περίπτωση και έλαβα μόνο μια απάντηση από τους διαχειριστές που λένε ότι η ευθύνη βαραίνει τον πλοιοκτήτη».

Το Ocean Trader έχει σημαία στις Κομόρες, μια ομάδα μικρών νησιών στα βόρεια της Μαδαγασκάρης. Οι Κομόρες βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο της ITF με τις σημαίες ευκαιρίας – χώρες που καταχωρούν πλοία για να επιτρέπουν στους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν φόρους, κανονισμούς και διάφορα πρότυπα εργασίας. Το πλοίκο ανήκει στη Sash Shipping Corp, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στον Παναμά, και το διαχειρίζεται η Inzu Ship Charter LLC, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά.

«Οι Κομόρες συνήθως αγνοούν αιτήματα για τα πλοία που νηολογεί», είπε ο Τρόουζντεϊλ, «ακόμη και όταν υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική δράση».

Οι διαχειριστές πληρώνουν στον Captain Kumar 135 δολάρια ΗΠΑ κάθε δύο εβδομάδες από τις 8 Δεκεμβρίου πέρυσι. Αυτό επιτρέπει στον καπετάνιο να επιβιώσει, αλλά συγκρίνεται ελάχιστα με τον μέσο μισθό του Ντουμπάι (περίπου 2.700 $ ΗΠΑ ανά περίοδο δύο εβδομάδων)και είναι πολύ κάτω από αυτό που θα έπρεπε να λαμβάνει. Ο Kumar δεν έχει στην ουσία απολυθεί και θα συνεχίσει με αυτό το καθεστώς μέχρι να επαναπατριστεί ενώ θα ήταν σύνηθες να συνεχίσει να λαμβάνει ολόκληρο τον μισθό του.

Στην πραγματικότητα, κανένα από τα 14 μέλη του πληρώματος δεν έχει πληρωθεί όπως πρέπει από τον Μάρτιο του 2021. Η ITF εκτιμά ότι οφείλονται περισσότερα από 93.000 $ ΗΠΑ και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται όσο ο Captain Kumar βρίσκεται ακόμα στο Ντουμπάι.

«Είναι άδικο και παράλογο να παρακρατηθεί ο μισθός τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του πλοίου», είπε ο Τρόουζντεϊλ. «Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων αγνοήθηκαν θλιβερά και όμως η σημαία, ο πλοιοκτήτης και η αστυνομία στο Ντουμπάι επιτρέπουν να συνεχιστεί η κατάσταση». «Ας σκεφτούμε τον Santosh Kumar και την οικογένειά του. Ας τον πάμε σπίτι».

Διαβάστε ακόμα