Ο Χρηστός της Αβύσσου, το βυθισμένο άγαλμα του Ιησού στη Μεσόγειο θάλασσα (video)

Ο Χριστός της Αβύσσου (ιταλικά: “Il Cristo degli Abissi”) είναι ένα βυθισμένο άγαλμα του Ιησού, φτιαγμένο από χαλκό και βρίσκεται στη Μεσόγειο θάλασσα στο Σαν Φουρτουόζο, ανάμεσα στα ιταλικά χωριά Καμόγκλι και Πορτοφίνο. Το εντυπωσιακό γλυπτό δεν βρέθηκε εκεί μετά από ναυάγιο, ατύχημα ή έντονο καιρικό φαινόμενο. Τοποθετήθηκε στο νερό στις 22 Αυγούστου το 1954 περίπου στα 17 μέτρα βάθος, έχοντας 2.5 μέτρα.

Η μοναδική ιδέα ήταν του Ιταλού δύτη Duilio Marcante, με δημιουργό του αγάλματος τον Guido Galleti. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο σημείο όπου ο Dario Gonzatti, ο πρώτος Ιταλός που χρησιμοποίησε scuba gear, έχασε τη ζωή του το 1947.

Το άγαλμα απεικονίζει τον Χριστό να προσφέρει ευλογία ειρήνης με τα χέρια του και το κεφάλι του στραμμένα προς τον ουρανό. Οι φωτογραφίες του αγάλματος το κατατάσσουν ως ένα από τα πιο ανατριχιαστικά και ταυτόχρονα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του κόσμου. Με το πέρασμα του χρόνου είχε διαβρωθεί από το θαλασσινό νερό σε αρκετά σημεία. Μια άγκυρα πλοίου κατέστρεψε το ένα από τα δυο χέρια του, ενώ στην επιφάνεια του αγάλματος είχε αναπτυχθεί θαλάσσια ζωή. Το άγαλμα αφαιρέθηκε από το νερό και αποκαταστάθηκε το 2003. Έπειτα, επέτρεψε στο νερό με καινούργια βάση τον Ιούλιο του 2004.

Υπάρχουν και αντίγραφα του, ένα στην Γρενάδα και ένα στην Νέα Υόρκη. Και τα δυο είναι τοποθετημένα κάτω από το νερό ακολουθώντας τον αυθεντικό Χριστό της Αβύσσου. Το άγαλμα του Ιησού στην Αμερική παρουσιάστηκε το 1962 στη Νέα Υόρκη στην Underwater Society και τρία χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Ζυγίζει περίπου 260 κιλά, ενώ η βάση ζυγίζει περίπου 9 τόνους.

Ο Στίβεν Ουέιρ θέλησε να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό του φακό το χάλκινο άγαλμα και όπως τόνισε, η εμπειρία που έζησε θα του μείνει αξέχαστη. «Ήταν έμπνευση για μένα που είδα για πρώτη φορά τον Ιησού. Νομίζω ότι ο Χριστός της Αβύσσου, ευλογεί τα ψάρια και προστατεύει τους υφάλους».

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα