Υψώνει την ελληνική σημαία σε δύο ακόμη δεξαμενόπλοια o Στ.Λιβανός

Την ελληνική σημαία σε δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια θα υψώσει η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Sun Enterprises LTD του Σταύρου Λιβανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δεξαμενόπλοια αυτά θα ναυτολογηθούν ελληνικά πληρώματα.

Πρόκειται για έναν από τους Έλληνες εφοπλιστές που στηρίζουν ένθερμα το ελληνικό νηολόγιο έχοντας εκεί εγγεγραμμένο την συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων του. Η εταιρεία διαθέτει στόλο από 19 πλοία εκ των οποίων 13 δεξαμενόπλοια μεταξύ των οποίων δύο VLCCκαι πέντε φορτηγά.

O Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της ναυτιλιακής εταιρείας.

Σκοπός της συνάντησης, ήταν η ανακοίνωση της πρόθεσης της εταιρείας για ύψωση της ελληνικής σημαίας στα δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια, που πρόκειται να παραληφθούν τον προσεχή Ιανουάριο από Ναυπηγείο της Ν. Κορέας και εν συνεχεία να νηολογηθούν στο λιμένα Χίου, όπου και παραδοσιακά η εταιρεία νηολογεί τα πλοία της.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ευχαριστώντας τους εκπροσώπους της εταιρείας για την κίνηση αυτή, υπογράμμισε τη γενικότερη συμβολή της ναυτιλίας στον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

«Η προσέλκυση ολοένα και περισσότερων πλοίων κάτω από την ελληνική σημαία, αλλά και η αντιμετώπιση της ανεργίας του Έλληνα ναυτικού απετέλεσαν προτεραιότητες που θέσαμε εξαρχής και μέρα με τη μέρα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι γερμανικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση διαφημίζει τη θωράκιση του τραπεζικούς συστήματος της χώρας.

Η Deutsche Bank, χρειάζεται άμεσα 10 δισ. για να ανακεφαλαιοποιήσει τη θυγατρική της στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτει μεγάλο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο που φθάνει τα 6 δισ. το οποίο δεν εξυπηρετείται όσο θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αιτία του κακού για τις γερμανικές τράπεζες ήταν η ναυτιλία.

Υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους οι Γερμανοί ανοίχτηκαν τη δεκαετία του ’90 στη ναυτιλιακή βιομηχανία και άρχισαν να χορηγούν δάνεια. Όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε βάναυσα τη ναυτιλία και μόλυνε το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, η έκθεση των 10 μεγαλύτερων τραπεζών στη ναυτιλία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 98 δισ. Ήδη έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στη Bundesbank.

Ηδη οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες στη ναυτιλία η HSH Nordbank και η Commerzbank, έχουν τεθεί υπό στενή εποπτεία τόσο της Budesbank όσο και του ομοσπονδιακή αρχή οικονομικής BaFin. H Commerzbank το 2012 απορρόφησε την άλλη μεγάλη Γερμανική τράπεζα τη Deutsche Shiffsbank και στη συνέχεια σταμάτησε τις χορηγήσεις ναυτιλιακών δανείων ενώ προσπαθεί να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο.

Το πρόβλημα διογκώθηκε με επενδυτικά funds στα οποία επένδυσαν οι Γερμανοί «έχοντες και κατέχοντες» για να επωφεληθούν από την ευνοϊκή φορολογία και τις μεγάλες επιδόσεις. Τα funds επένδυσαν στη ναυτιλία ναυπηγώντας και αγοράζοντας πλοία σε υψηλές τιμές με δάνεια που πήραν από τα γερμανικές τράπεζες. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης τα πλοία έχασαν μέχρι και το 70% της αξίας τους και μαζί τους χάθηκαν και οι επενδύσεις των Γερμανών.

Τα funds έβγαλαν στο σφυρί τα πλοία τους προκειμένου να μετριάσουν όσο αυτό ήταν δυνατόν τις ζημιές. Τότε βρέθηκαν έλληνες εφοπλιστές που άρχισαν να αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας ολόκληρους γερμανικών συμφερόντων στόλους αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «άλλο ναύτης κι άλλο καντηλανάφτης!!!»

Σε αγορές πλοίων από γερμανικές εταιρείες έχουν προχωρήσει μεταξύ άλλων, η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, η Goldenport της οικογένειας Δράγνη, η Golden Union του Θοδωρή Βενιάμη, η Marmaras του Διαμαντή Διαμαντίδη η Allseas Marine του Μιχάλη Μποδούρογλου, η Cosmoship του Νίκου Σάββα, η Prime Marine των Χαλκιά, Τοπούζογλου, Πουλερή, η Alma του Σταμάτη Μόλαρη, η Cetrofin του Δημήτρη Προκοπίου ενώ, δύο χρόνια πριν, η ναυτιλιακή εταιρεία η «Technomar» απέκτησε δέκα πλοία από τη γερμανική εταιρεία Claus-Peter Offer, έναντι ποσού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα