ΟΗΕ: Συνέχιση του πολέμου κατά της πειρατείας στη Σομαλία

piracy_security_navy
Για μια περαιτέρω περίοδο 12 μηνών ανανέωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα μέτρα που πραγματοποιούνται από κράτη και περιφερειακούς οργανισμούς σε συνεργασία με τις αρχές της Σομαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της χώρας αυτής.

Πιο συγκεκριμένα,σε μια συνάντηση που ξεκίνησε στις 10:04 π.μ. και έληξε στις 10:07 π.μ. την Τετάρτη 11/11, εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα 2446 (2015). Ενεργώντας σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο διαπίστωσε μεν βελτιώσεις στη Σομαλία, αλλά αναγνώρισε ότι η πειρατεία επιδείνωσε την αστάθεια στην χώρα με την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων παράνομου χρήματος που τροφοδότησε επιπλέον το έγκλημα και τη διαφθοράς.

Στο κείμενο, το Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση ως προς την πρόληψη και την καταστολή της πειρατείας και να καταπολεμήσει τις πραγματικές της αιτίες. Υπογραμμίζοντας, επίσης, την πρωταρχική ευθύνη των αρχών της Σομαλίας στην μάχη κατά της πειρατείας, το Συμβούλιο χαιρέτισε τα νομοθετικά σχέδια που οι αρχές της Σομαλίας, με την υποστήριξη των επιχειρήσεων Atalanta και EUCAP Nestor της Ναυτικής Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNAVFOR), είχαν υποβάλλει στο Κοινοβούλιο.

 

Το Συμβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη να συνεχιστεί η ερευνητική διαδικασία και η δίωξη εκείνων που σχεδιάζουν, οργανώνουν και χρηματοδοτούν παράνομα ή επωφελούνται από την πειρατεία και κάλεσε τα κράτη να θεσπίσουν νομοθεσία για να διευκολύνουν τη δίωξη των υπόπτων για συμμετοχή σε πειρατικές επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Χαιρέτισε, γι’ αυτό το λόγο, την πρωτοβουλία των αρχών των Σεϋχέλλων να θεσμοθετήσουν ένα δικαστήριο για την πειρατεία και το ναυτικό έγκλημα.

Το Συμβούλιο αποφάσισε, τέλος, ότι το εμπάργκο όπλων στη Σομαλία δεν ισχύει όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ή την παροχή βοήθειας που προορίζεται για την αποκλειστική χρήση των κρατών μελών, των διεθνών, περιφερειακών και υπο-περιφερειακών οργανώσεων που έχουν αναλάβει δράση στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας.

Διαβάστε ακόμα