Οι άθλιες συνθήκες των ναυτικών της Μαύρης Θάλασσας [video]

maurh-thalassa-ploia

Δείτε μοναδικές προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια!

Τα πλοία που ενώ δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών κάθε μέρα. Τώρα, η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές μέλος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης Ναυτιλιακών Εργαζομένων (DAD-DER) αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Σκοτεινή Πλευρά της Μαύρης Θάλασσας», που μπορεί να βρεθεί στα αγγλικά, στα τουρκικά και στα ρωσικά.

Μια έκθεση του 2012 αποκάλυψε το άσχημο επίπεδο των συνθηκών ζωής και εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και τα μη αξιόπλοα πλοία που χρησιμοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα. Μια δεύτερη έκθεση το 2014 έδειξε μικρή αλλαγή σε σχέση με τα παραπάνω.

Συνδικάτα της περιοχής έχουν προχωρήσει σε μια εβδομάδα δράσης με σκοπό τη διαφήμιση της ταινίας στους εργαζόμενους στη μεταφορά και για να τραβήξει την προσοχή του ευρύτερου κοινού σε σχέση με θέματα συνδικαλιστικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των δραστηριοτήτων υπήρξαν επισκέψεις σε πλοία, διανομή DVD, ναυτικών ημερολόγιων και περιοδικών, ενημερωτικές συναντήσεις με ναυτικούς, προβολές ταινιών, συνεντεύξεις τύπου και επισκέψεις σε ναυτιλιακά ιδρύματα ώστε να ενημερώσουν τους μελλοντικούς ναυτικούς της Μαύρης Θάλασσας και να διανέμουν αντίγραφα της ταινίας.

Ο καπετάνιος Ural Cagirici από το DAD-DER δήλωσε: «Θέλουμε να προωθήσουμε αυτήν την ταινία και το κεντρικό μήνυμα της στους εργαζόμενους στη μεταφορά παγκοσμίως, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό πέρα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Το γεγονός ότι οι ναυτικοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βγάλουν τα προς το ζην, δεν είναι απλώς ένα ζήτημα συνδικαλιστικό, είναι στον ίδιο βαθμό και ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή τη στιγμή, οι ναυτικοί αυτής της περιοχής δεν λαμβάνουν την προστασία που χρειάζονται και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε. »

Διαβάστε ακόμα