Στουρνάρας: Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουνε καταπλήξει το παγκόσμιο στερέωμα με τα επιτεύγματα τους

Με μία σεμνή πλην όμως ουσιαστική τελετή που έλαβε χώρα στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, εορτάστηκε η Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας με τιμώμενο πρόσωπο και ομιλητή τον κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ της Ένωσης, δήλωσε αισιόδοξος για την Ελληνική οικονομία, καθώς όπως ανέφερε φαίνεται να ξεπερνούμε πια τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία έχουνε πολύ μικρό ρυθμό ανάπτυξης.
Συνολικά στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο έχουμε κάμψη μίας ποσοστιαίας μονάδας που είναι ένα αρκετά σοβαρό νούμερο, παρ όλ’ αυτά φαίνεται το κλίμα αυτό αλλάζει.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν έχουμε στην Ευρώπη ξεφύγει πλήρως του κινδύνου της ύφεσης και κάτι τέτοιο επιδεινώνεται δυστυχώς από την εμπορική πολιτική της Αμερικής η οποία συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα καθώς οι εμπορικοί πόλεμοι κρατάνε πίσω τις επενδύσεις.

Όσον αφορά τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Υιοθετήθηκε ο προϋπολογισμός από την Ευρωπαΐκή Ένωση καθώς δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κενό. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη έχει πέσει μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα θα κυμανθεί στο 1,9% και 2,4% για το 2020. Φαίνεται όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΤτΕ ότι η νέα κυβέρνηση είχε σχέδιο το οποίο και εφάρμοσε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα με σκοπό να προσελκύσει τις επενδύσεις, πράγμα που έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, καθώς ο ρυθμός μεταβολής των επενδύσεων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όσον αφορά το ναυτιλιακό κλάδο ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουνε καταπλήξει το παγκόσμιο στερέωμα με τα επιτεύγματα τους. Μία χούφτα άνθρωποι από μικρά νησιά του Αιγαίου κατάφεραν να μεγαλουργήσουν και να δημιουργήσουν μαγιά για ακόμα περισσότερους που ακολούθησαν στην πορεία δείχνοντας περίτρανα ότι ο Έλληνας όταν βρεθεί στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο μπορεί να κάνει θαύματα. Και η ναυτιλία είναι το πιο δυνατό παράδειγμα.

Αυτό λοιπόν που εντυπωσιάζει στη ναυτιλία, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, είναι η ευελιξία που έχουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες να ξεπερνούν παντώς είδους προβλήματα στο παγκόσμιο στερέωμα σε μία περίοδο που η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της λανθασμένης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δημιουργεί επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μία λοιπόν εποχή όπου η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί σημαντικά, στοιχεία της Γιούροστατ δείχνουν ότι η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλία όχι μόνο παραμένει πρώτη αλλά συνεχίζει να επεκτείνεται. Ο Ελληνικός εμπορικός στόλος συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό που φτάνει το 2,5% για το 2018 και ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 3000 πλοίων. Η δυναμικότητα του στόλου ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος το όριο των 200.000.000 t. Η ναυτιλία μετά από ένα σημείο καμπής που έκανε το 2018 δείχνει να σταθεροποιείται και να αναπτύσσεται. Η αυξητική τάση των ναύλων που εμφανίζεται από τα μέσα του 2019 αν συνεχιστεί θα εντείνει το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την πολύ νεαρή ηλικία του στόλου καθώς περισσότερα από τα μισά πλοία δεν ξεπερνούν την ηλικία των 10 ετών. Η αυξανόμενη συμβολή της ναυτιλίας φαίνεται και από τα στοιχεία τρεχουσών συναλλαγών. Παρά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε μετά την εφαρμογή των capital controls τα έσοδα της ναυτιλίας αυξήθηκαν κατά 20% από το 2014 μέχρι σήμερα. Ο δυναμισμός αυτός οφείλεται και στην εμπιστοσύνη του Ελληνικού αλλά και του διεθνούς τραπεζικού Συστήματος που επιτρέπει την χρηματοδότηση της και την ανανέωση του στόλου της.

Σε μία περίοδο που ο τραπεζικός τομέας ακολουθεί μία πολιτική απομόχλευσης η Ελληνική Ναυτιλία διατηρεί προνομιούχο πρόσβαση στην Τραπεζική χρηματοδότηση και δεν χρειάστηκε να επιδιώξει εναλλακτικές και ενδεχομένως πιο ακριβές μορφές χρηματοδότησης. Ακόμα και οι τράπεζες που επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης κράτησαν στο portfolio τους τις ναυτιλιακές εταιρίες. Ακόμα και σήμερα μετά τις αποχωρήσεις το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζει την ναυτιλία συμμετέχοντας κατά το ένα έκτο περίπου στην χρηματοδότηση των εταιρειών.

Από τα τέλη του 2018 παρατηρούμε μία σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης των ναυτιλιακών εταιρειών από Ελληνικές τράπεζες. Το σύνολο της έκθεσης των Ελληνικών τραπεζών στην ναυτιλία ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια με δάνεια σε ξένο νόμισμα και κυρίως σε δολάρια.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ξεφύγει τον κίνδυνο και δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. Εμείς που ζήσαμε την κρίση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας, βλέπουμε το μέλλον με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Σας καλώ λοιπόν εσάς που είστε οι εκπρόσωποι του δυναμικού κλάδο της ναυτιλίας και που έχετε επενδυτικά σχέδια, να βάλετε σ’ αυτά και την Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι πλέον επενδυτικός προορισμός ασφαλής. Άλλωστε για κάθε 1 € που επενδύεται σε ιδιωτικοποιήσεις αλλά 3 € επενδύονται. Συμβουλή μου λοιπόν να το εκμεταλλευτείτε αυτό.

www.nafs.gr