Οι Έλληνες έχουν τις περισσότερες παραγγελίες πλοίων σε ναυπηγεία της Κίνας

naupigeia_kinas_

Κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία φαίνεται να κατακτάει η Κίνα καθώς όπως όλα δείχνουν έχει αρχίσει να αποδίδει «καρπούς» το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση με χρηματοδοτήσεις από κινέζικες τράπεζες των κατασκευών στα ναυπηγεία της «χώρας του Δράκου».

Όπως είναι γνωστό σε μνημόνιο συνεργασίας, που έχει συναφθεί, από το 2010, μεταξύ Ελλάδας – Κίνας προβλεπόταν ότι οι κινεζικές τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με δάνεια άνω των 5 δισ. δολαρίων την κατασκευή πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές στα ναυπηγεία της. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης των Ναυπηγείων Ιαπωνίας οι Έλληνες ήταν, στο τέλος του 2013, οι δεύτεροι- μετά την Κίνα- καλύτεροι πελάτες των Κινέζικων ναυπηγείων (σε ότι αφορά την χωρητικότητα), στα οποία είχαν τοποθετήσει παραγγελίες για την κατασκευή 141 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 6.869.373, που αντιστοιχεί στο 9% της χωρητικότητας, που έχει παραγγελθεί.

Γενικά, πάντως, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ναυλομεσιτικός οίκος Golden Destiny στα ναυπηγεία της Κίνας στο πρώτο τετράμηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 160% οι νέες παραγγελίες, που έχουν τοποθετηθεί, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Λόγω της «απογείωσης» των νέων παραγγελιών 87 κινέζικα ναυπηγεία που ρωτήθηκαν από την Εθνική Ένωσή τους ανέφεραν ότι είχαν αύξηση εσόδων κατά 20% και ανήλθαν σε περίπου 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα