Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια των ναυτικών

Η εμπορική ναυτιλία και τα εμπορικά πλοία αντιμετωπίζουν για ακόμη μια φορά μια νέα πρόκληση από τις ένοπλες ομάδες οι οποίες επιτίθενται και καταλαμβάνουν πλοία στα ύδατα γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα και στα ανοιχτά της Υεμένης, κάτι το οποίο βάζει σε άμεσο κίνδυνο τους ναυτικούς, δήλωσαν αξιωματούχοι της ναυτιλίας την Τετάρτη.

Η απόπειρα πειρατείας εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν την Κυριακή φαίνεται να έγινε από ένοπλους Σομαλούς πειρατές και όχι από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, παρά την εκτόξευση πυραύλων από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη στη συνέχεια, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο από μια σειρά επιθέσεων στα ύδατα της Μέσης Ανατολής από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 19 Νοεμβρίου, οι Χούτι κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων Galaxy Leader το οποίο μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Χοντέιντα της Υεμένης, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου.

Και τα δύο πλοία συνδέονται ιδιοκτησιακά με Ισραηλινούς επιχειρηματίες, σύμφωνα με ναυτιλιακά αρχεία.

Η ένωση Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου είπε ότι οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι αθώοι ναυτικοί να απελευθερωθούν.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτά τα πλοία ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην αβλαβούς διέλευση», ανέφερε η ICS σε ανακοίνωσή της.

Μια ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει μεγαλύτερους χρόνους πλεύσης για τα πλοία της.

«Υπό το πρίσμα της απειλής για την ασφαλή διαμετακόμιση του παγκόσμιου εμπορίου στην Αραβία και την Ερυθρά Θάλασσα, η ZIM λαμβάνει προσωρινά προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πληρωμάτων, των πλοίων και του φορτίου των πελατών της, αλλάζοντας τις θαλάσσιες διαδρομές για ορισμένα από τα πλοία της», είπε.

Η ναυτιλιακή διοίκηση των ΗΠΑ MARAD ανέφερε σε γνωμοδότηση την Κυριακή ότι τα πλοία αντιμετώπισαν πολλαπλές απειλές μετά τις επιθέσεις.

«Να είστε προσεκτικοί κατά τη διέλευση από αυτές τις περιοχές και να έχετε επίγνωση των εξελισσόμενων απειλών σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε η MARAD.

Πηγές του ασφαλιστικού κλάδου δήλωσαν ότι αναμένουν να αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου στην περιοχή, ειδικά για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα