Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες ζητούν περισσότερη υποστήριξη για τα πλοία τους στον Κόλπο της Γουινέας

Η πρόσφατη επανεμφάνιση της πειρατικής δραστηριότητας και οι απόπειρες επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο της Γουινέας εγείρουν νέες ανησυχίες σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιοχή ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής.

Η Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δήλωσε ότι το τελευταίο περιστατικό φρεγάτα από την Δανία υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απειλής της πειρατείας και την ανάγκη για ακόμη περισσότερη δράση από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα.

Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες εξέδωσαν μια δήλωση μέσω της ένωσης λέγοντας ότι ανησυχούν εξαιρετικά για τις επιθέσεις πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας. Τόνισαν το τελευταίο περιστατικό στη Νότια Νιγηρία, το οποίο αφορούσε ένα ύποπτο πειρατικό σκάφος και τη δανέζικη φρεγάτα Esbern Snare, και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών. Είπαν ότι η πρόσφατη δραστηριότητα χρησιμεύει μόνο για να τονίσει περαιτέρω τη σοβαρότητα της απειλής της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας.

«Η κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας υπήρξε κορυφαία προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των περιστατικών πειρατείας και το επίπεδο βίας προκαλούν μεγάλες ανησυχίες για την εμπορική ναυτιλία και την ασφάλεια των ναυτικών που πλέουν στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της ECSA, Claes Berglund.

Η ECSA δήλωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως τις δραστηριότητες της ΕΕ στον Κόλπο της Γουινέας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας (CMP) που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Η ένωση είπε ότι ο CMP έχει κάνει ένα θετικό βήμα για τον συντονισμό των πόρων των κρατών μελών στην περιοχή , καθώς και για την οικοδόμηση συνεργασίας με τα παράκτια κράτη, καθώς αυτές οι ενέργειες είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτού του περίπλοκου ζητήματος.

Ωστόσο, τα πρόσφατα περιστατικά σύμφωνα με την ECSA δείχνουν ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Η κοινότητα των ευρωπαίων πλοιοκτητών πιστεύει ότι η παρουσία ναυτικών μέσων είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία και το πλήρωμά τους μπορούν να διέρχονται με ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας.

«Η ECSA εκτίμησε πλήρως τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ για την ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών μέσων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες και χρόνια. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά τα κράτη μέλη να το θεωρήσουν ως θέμα υψηλής προτεραιότητας και να διαθέσουν επαρκή μέσα για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στον Κόλπο της Γουινέας», δήλωσε ο Berglund. «Αυτό, μαζί με τις προσπάθειες συνεργασίας και τη δημιουργία ικανοτήτων στην περιοχή, είναι το κλειδί για τη διασφάλιση του εμπορίου και της ανάπτυξης στην περιοχή και παγκοσμίως».

Το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο πειρατές πυροβόλησαν εναντίον μιας δανέζικης φρεγάτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και άλλα τέσσερα να συλληφθούν, ήταν το περιστατικό με τη μεγαλύτερη προβολή από τότε που η διεθνής κοινότητα ξεκίνησε προσπάθειες για τη μείωση της απειλής κατά των εμπορικών πλοίων. Η Δανία εξέδωσε επίσης μια ενημέρωση για το περιστατικό λέγοντας ότι μια ανασκόπηση του βίντεο που τραβήχτηκε από το ελικόπτερο επιτήρησης φαίνεται να δείχνει συνολικά εννέα άτομα στο σκάφος, πριν από τη μάχη με τους Δανούς. Είπαν ότι δεν ξέρουν τι συνέβη με το επιπλέον άτομο που υποδηλώνει ότι μπορεί να έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Ωστόσο, η συνάντηση μεταξύ των Δανών και των πειρατών δεν ήταν το μόνο πρόσφατο γεγονός. Στα τέλη Οκτωβρίου, ένα πλοίο της MSC δέχτηκε επίθεση στην περιοχή και ένα πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ανέλαβε τα εύσημα για την καταδίωξη των πειρατών. Υπήρξαν και άλλες αναφορές για ύποπτες προσεγγίσεις καθώς και περιστατικά στην ακτή στις επιχειρήσεις πετρελαίου.

Άλλες χώρες έχουν προσχωρήσει με την Δανία για να αυξήσουν την υποστήριξή τους στον Κόλπο της Γουινέας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ΗΠΑ έστειλαν ένα πλοίο υποστήριξης στην περιοχή και το φθινόπωρο το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έστειλε επίσης ένα πλοίο στην περιοχή. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζουν επίσης ένα νέο πρόγραμμα με ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις στη Νιγηρία που έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει την πειρατική δραστηριότητα τόσο εναντίον πλοίων όσο και πόρων στην ξηρά.

Διαβάστε ακόμα