Οι ηγέτες της ναυτικής βιομηχανίας προετοιμάζονται για ένα μέλλον με εργασία εξ αποστάσεως

Η εταιρεία πρακτoρεύσεων σχετικά με τις προσλήψεις Faststream, κυκλοφόρησε τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας έρευνας των μεγαλοστελεχών της ναυτιλίας που εξετάζει πώς η πανδημία επηρέασε την καθημερινή εργασιακή ζωή στην στεριά. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς πολλές μακροπρόθεσμες τάσεις που αναδύονται από την επιβολή του lockdown των τελευταίων μηνών.

Το 91% των ερωτηθέντων στην έρευνα Senior Maritime Executive βλέπουν το μέλλον της εργασίας ως υβριδικό μοντέλο μεταξύ γραφείου και απομακρυσμένης εργασίας από το σπίτι.

Αυτή η συζήτηση για τις ώρες εργασίας στο γραφείο μετά την πανδημία συζητείται σε όλες τις βιομηχανίες.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την παγκόσμια εταιρεία ακινήτων JLL διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο γραφείο σε 10 χώρες σε όλο τον κόσμο θα ήθελε ένα μέλλον μετά την πανδημία που τους επιτρέπει την εργασία εξ αποστάσεως, με πολλούς να προτιμούν ένα πρόγραμμα περίπου τριών ημέρων την εβδομάδα να εργάζονται στο γραφείο και την υπόλοιπη εβδομάδα κάπου αλλού.

Ομοίως, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 από την Microsoft και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, περιγράφει ευρήματα από μια μελέτη περισσότερων από 30.000 ατόμων σε 31 χώρες, τα οποία δείχνουν ότι πάνω από το 70% των εργαζομένων θέλουν να συνεχίσουν τις ευέλικτες επιλογές τους σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία.

Περίπου το 60% των ηγετών του ανθρώπινου δυναμικού που ρωτήθηκαν από την ερευνητική εταιρεία Gartner τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν ένα υβριδικό μέλλον για την εργασία, και μόνο το 1% δήλωσε ότι αναμένει από όλους τους εργαζομένους τους να επιστρέψουν στην εργασία τους στο γραφείο.

«Οι κορυφαίοι οργανισμοί αναγνωρίζουν τη σημασία της διατήρησης μιας μορφής προσωπικής αλληλεπίδρασης, χωρίς να απαιτείται η πλήρης επιστροφή», σχολίασε η Alexia Cambon, διευθύντρια έρευνας στην πρακτική της Gartner στο HR.

Επιστρέφοντας στην έρευνα της Faststream, ένα άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι το 78% των ανώτερων στελεχών της ναυτιλίας συμφωνούν ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι αναμένουν καθοδηγηθούν.

«Η ενδυνάμωση που δημιουργείται από την εξ αποστάσεως εργασία κάνει τους υπαλλήλους πιο σίγουρους να μιλήσουν, να πουν στους διευθυντές και τους ηγέτες τους τι χρειάζονται και πώς θέλουν να εργαστούν στο μέλλον», δήλωσε ο Mark Charman, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Faststream Recruitment.

Η έκθεση Faststream υποδηλώνει ότι οι ηγέτες δεν μπορούν πλέον απλά να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν, αλλά έπρεπε να κάνουν τη μετάβαση σε μια νέα ακμάζουσα κατάσταση, κάνοντας αλλαγές στις δεξιότητες τους και επιτρέποντας την αποτελεσματική διαχείριση των υπαλλήλων τους.

«Η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση και η απομακρυσμένη ηγετικότατα ήταν οι κορυφαίες τάσεις αυτής της εποχής και βλέπουμε τους υπαλλήλους να συνεχίζουν να απαιτούν αυτός ο τρόπος να συνεχιστεί στο χώρο εργασίας τους», πρότεινε ο Charman.

Διαβάστε ακόμα