Βίντεο: Οι πρώτες εικόνες των ζημιών μετά την έκρηξη των αγωγών Nord Stream

Η σουηδική εφημερίδα Expressen δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες από τις ζημιές από την έκρηξη στο υποθαλάσσιο σύστημα αγωγών Nord Stream της Gazprom.

Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό ROV που λειτουργεί από την BlueEye Robotics, η Expressen ερεύνησε τουλάχιστον ένα σημείο διαρροής στο σύμπλεγμα του αγωγού Nord Stream 1.

Το σύντομο βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ένα θραύσμα σπασμένου χάλυβα που αποκολλήθηκε από το τοίχωμα του αγωγού. Η σωλήνα είναι καθαρά κομμένη στην περιφέρειά της και ένα κομμάτι έλλειπε από το σημείο, σύμφωνα με την Expressen.

Τέσσερις ξεχωριστές διεισδύσεις των συμπλεγμάτων αγωγών Nord Stream 1 και 2 έγιναν διαδοχικά στις 26 Σεπτεμβρίου. Τρεις στους τέσσερις σωλήνες έσπασαν, αφήνοντας ανέπαφο έναν μεμονωμένο σωλήνα του συμπλέγματος Nord Stream 2.

Όλα ήταν γεμάτα τη στιγμή της ζημιάς και το αέριο χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα για να αποστραγγιστεί, καθυστερώντας την έναρξη της έρευνας. Το περιστατικό πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη έκλυση μεθανίου στην ιστορία.

Την Τρίτη, μια ομάδα έρευνας της αστυνομίας της Δανίας είπε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη στους αγωγούς οφείλεται σε πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ένα παρόμοιο συμπέρασμα για δολιοφθορά που προκλήθηκε από εκρηκτικά νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Ντμίτρ Αλπέροβιτς, πρόεδρος του Silverado Policy Accelerator και σχολιαστής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημείωσε την Τρίτη ότι οι εκρήξεις δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται έξω από τους αγωγούς. Για έναν ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του σωλήνα, θα ήταν δυνατή η μεταφορά εκρηκτικού υλικού από το εσωτερικό χρησιμοποιώντας έναν τηλεκατευθυνόμενο μικρό όχημα ή κάτι παρόμοιο. Αυτή η μέθοδος επίθεσης δεν θα απαιτούσε καμία επιχείρηση στο νερό, μειώνοντας τις πιθανότητες του εντοπισμού.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουκρανίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Ρωσίας, του κύριου δικαιούχου του Nord Stream 1 και 2, ότι διεξήγαγε την επίθεση. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ανάμειξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία ζήτησε πρόσβαση στις συνεχιζόμενες έρευνες για τις εκρήξεις, αλλά η Δανία και η Σουηδία έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί τα αιτήματά της.

Διαβάστε ακόμα