Οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν προκαλώντας πονοκέφαλο στους διαχειριστές πλοίων

φτάνοντας στα 90 δολάρια την Τετάρτη, το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% τον Ιανουάριο και, μαζί με το West Texas Intermediate, διαπραγματεύεται τώρα σχεδόν 80% υψηλότερα από την αρχή του 2021.

Παράλληλα αυξάνονται και οι τιμές των καυσίμων των πλοίων. Το fuel με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο είχε τιμή κοντά στα 690 δολάρια στη Σιγκαπούρη χθες, λίγα δολάρια περισσότερο στη Φουτζέιρα, περίπου στα 655 δολάρια στο Ρότερνταμ, κοντά στα 670 δολάρια στο Χιούστον και σε περισσότερα από 700 δολάρια στο Λος Άντζελες/Λονγκ Μπιτς.

Το υψηλότερο κόστος καυσίμων είναι μια ακόμη πρόκληση για τους μεταφορείς γενικότερα και ειδικότερα τους διαχειριστές πλοίων. Είναι ακόμη ένας σημαντικός πονοκέφαλος για πολλές εταιρείες, όπως η συμφόρηση των λιμανιών, οι ανισορροπίες στον εξοπλισμό και τα εμπόδια στην αλλαγή πληρωμάτων.

Οι αναλυτές πετρελαίου προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις ενόψει της σύσφιξης του ενεργειακού εφοδιασμού και των πιθανών επιπτώσεων από τη γεωπολιτική ένταση που σχετίζεται με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Δύση. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να ανέβουν περαιτέρω, ιδίως επειδή η Ουκρανία αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, σχεδόν 12 εκατομμύρια τόνοι ρωσικού αργού πετρελαίου διοχετεύθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ουκρανίας το 2021.

Ένα από τα δύο βασικά σημεία αναφοράς στον κόσμο, το αργό πετρέλαιο Brent συνέχισε να διαπραγματεύεται πάνω από τα 90 δολάρια νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενώ το West Texas Intermediate, το οποίο διαπραγματεύεται πάντα ελαφρώς χαμηλότερα από το Brent, φλέρταρε με τα 87,50 δολάρια.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τετάρτη, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προέβλεψε περαιτέρω αυξήσεις, σχολιάζοντας: «Με φόντο τα πιο στενά επίπεδα αποθεμάτων εδώ και δεκαετίες, τη χαμηλή πλεονάζουσα χωρητικότητα και τον πολύ λιγότερο ελαστικό τομέα σχιστόλιθου, αυτό δείχνει τη τάση της υψηλής τιμής της ενέργειας να κινείται μετατοπίζοντας προς τα πάνω».

Διαβάστε ακόμα