Κορυφώνεται οι ανησυχία: Οι αντάρτες Χούτι απειλούν τώρα όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν προς και από τα λιμάνια του Ισραήλ!

Κορυφώνεται η ανησυχία που υπάρχει στην παγκόσμια ναυτιλία και στους ναυτικούς που διέρχονται με εμπορικά πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα.

Το Σάββατο, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης δήλωσαν ότι έχουν πλέον στο στόχαστρο τους όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και προειδοποίησε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην συναλλάσσονται με ισραηλινά λιμάνια.

Οι Χούτι έχουν επιτεθεί και έχουν καταλάβει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες ως αντίδραση στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ΗΠΑ συζητούν με τους συμμάχους τους για την δημιουργία μιας ναυτικής συνοδείας για τα εμπορικά πλοία, ενώ αναζητούν επίσης τρόπους να περιορίσουν την πρόσβαση των Χούτι σε μετρητά.

«Εάν η Γάζα δεν λάβει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται, όλα τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, θα γίνουν στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε εκπρόσωπος των Χούτι.

Το Σάββατο, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η φρεγάτα FS Languedoc, αναχαίτισε δύο μη επανδρωμένα drone (UAV).

Την ίδια μέρα, ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά, δέχτηκε κλήση από τις δυνάμεις της Υεμένης, προσποιούμενοι αρχικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με σκοπό να εκτρέψουν την πορεία του προς τη Χοντέιντα της Υεμένης. Στη συνέχεια, το δεξαμενόπλοιο προειδοποιήθηκε ότι θα δεχτεί επίθεση εάν δεν συμμορφωθεί. Ένα πλοίο του ναυτικού συνασπισμού συμβούλεψε το δεξαμενόπλοιο να αλλάξει πορεία, να αυξήσει την ταχύτητα του και να κατευθυνθεί προς τον προορισμό του στην Αίγυπτο.

Επίσης το Σάββατο, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών με σημαία των Νήσων Κουκ παρατήρησε συνολικά τέσσερα UAV στην θάλασσα του Άντεν της Υεμένης. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν εν πλω βορειοδυτικά μέσω του στενού Bab Al Mandab όταν το πλήρωμα του παρατήρησε ιπτάμενα αντικείμενα που εκπέμπουν κόκκινα και πράσινα φώτα που αναβοσβήνουν. Το πλήρωμα παρατήρησε ένα drone να πετά αρχικά πάνω από την πλώρη και τρία ακόμη να πετούν παράλληλα με την πλώρη του πλοίου μέσα στην επόμενη ώρα.

Όλα τα εμπορικά πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα συμβουλεύονται από την Ambrey να μειώσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του πληρώματος στο κατάστρωμα.

Διαβάστε ακόμα