Ολιγόωρη κατάληψη του ΟΛΠ από λιμενεργάτες – απειλούν με κλιμάκωση

olp_katalipsi
Σε πεντάωρη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΛΠ στον Πειραιά προχώρησαν οι απεργοί λιμενεργάτες, οι οποίοι αντιδρούν στην παραχώρηση του λιμανιού στην COSCO και ζητάν την νομοθετική διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Η κατάληψη δημιούργησε πρόβλημα στις βασικές υπηρεσίες του Οργανισμού και στην επικοινωνία του με τους πελάτες.

Η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΟΛΠ ξεκίνησε αιφνιδιαστικά στις επτά το πρωί της Πέμπτης, με τους συνδικαλιστές ουσιαστικά να επιχειρούν μια επιχείρηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους, ενώ διανύουν την 22η μέρα απεργίας.

Η διοίκηση του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια της κατάληψης φέρεται να εξέταζε ακόμα και τη χρήση ένδικων μέσων για την προστασία των συμφερόντων του λιμανιού και του δημοσίου. Τελικά οι συνδικαλιστές αποχώρησαν στις 12 περίπου από το κτίριο.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, αναφέρθηκε σε εμπαιγμό, εφ’ όσον δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση όσο περνάει ο χρόνος, με αποτέλεσμα να δημιουργoύνται μεγαλύτερες ανησυχίες στους εργαζόμενους. Επίσης, προειδοποίησε με νέες μορφές κινητοποιήσεων που θα είναι πιο δυναμικές και θα επηρεάσουν όλη την τοπική κοινωνία του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα μετατάξεων προσωπικού από τον ΟΛΠ, σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που είχε συμπεριληφθεί στην επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προς τους εργαζόμενους φέρεται να συναντά την αντίδραση των δανειστών, ενώ αναφορικά με αλλαγές που ζητούν οι εργαζόμενοι για το θέμα των εργασιακών, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν διατυπώσεις αφού έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία με την κινεζική cosco.

Πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αποκλείεται να έχει νέα συνάντηση εντός των προσεχών ημερών με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Όσο διαρκούσε η κατάληψη ο ΟΛΠ βρισκόταν εκτός επικοινωνίας με πελάτες και άλλες υπηρεσίες (τηλεφωνικό κέντρο, οικονομικές υπηρεσίες κλπ) που υποστήριζαν ως προσωπικό ασφαλείας τις στοιχειώδεις υπηρεσίες της διαχειρίστριας του λιμανιού. Επίσης, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν, αύριο, προβλήματα στον κλάδο της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας καθώς τις θέσεις ελλιμενισμού τις ορίζουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 4 κρουαζιερόπλοια με 5.000 επιβάτες που θα επισκεφθούν με πούλμαν αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Σημειώνεται επίσης ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη εκτίμηση για την πορεία των εσόδων στα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ εξαιτίας της απεργίας, σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές πηγές στο car terminal του λιμανιού βρίσκονται εγκλωβισμένα 2.500 αυτοκίνητα, τα 500 εκ των οποίων αφορούν την ελληνική αγορά, ενώ υπολογίζεται πως έχουν χαθεί περισσότερες από 20.000 κινήσεις εκφόρτωσης/φόρτωσης οχημάτων το τελευταίο διάστημα, με τις μεταφορικές εταιρείες να επιλέγουν άλλα λιμάνια.

Διαβάστε επίσης: Νέες 48ώρες απεργίες των λιμενεργατών – ακυρώνονται προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων

Διαβάστε ακόμα