Ολοκληρώθηκε η έρευνα – πουθενά το “μαύρο κουτί” του El Faro

el_faro_sosivio
Δεν ήταν τελικά δυνατός ο εντοπισμός της συσκευή καταγραφής δεδομένων ταξιδιού του πλοίου (VDR), ενώ η η έρευνα του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου El Faro και της σχετικής περιοχής έχει πλέον ολοκληρωθεί, σύμφωνα με μια ανακοίνωση τη Δευτέρα του Εθνικού Συμβούλιου Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB).

Μετά από πέντε ημέρες αναζήτησης με την χρήση του κατάλληλου για αναζητήσεις σε μεγάλα βάθη τηλεχειριζόμενου οχήματος Curv-21 ROV, διαπιστώθηκε ότι το VDR δεν μπορούσε να εντοπιστεί. “Η αναζήτηση και οι προσπάθειες καταγραφής σε βίντεο του El Faro ολοκληρώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου”, ανακοίνωσε το NTSB, πληροφορώντας ταυτόχρονα ότι δεν προγραμματίζονται περαιτέρω αποστολές για την αναζήτηση του VDR. Φωτογραφίες ή βίντεο από το ναυάγιο δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του NTSB Christopher A. Hart δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσει μια έρευνα χωρίς τη βοήθεια των συσκευών καταγραφής και άλλων εργαλείων έρευνας. “Ενώ είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η συσκευή καταγραφής δεδομένων ταξιδιού δεν εντοπίστηκε, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να προσδιορίσουμε την πιθανή αιτία αυτής της τραγωδίας και τους παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν σε αυτήν”

Το 240 μέτρων πλοίο εξαφανίστηκε την 1η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του τυφώνα Joaquin καθώς έπλεε την τακτική του διαδρομή από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα προς το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Το ναυάγιο του πλοίου εντοπίστηκε στις 31 Οκτωβρίου περίπου 4500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή κοντά στο Crooked Island των Μπαχάμων. Το πλοίο είναι ως επί το πλείστον ανέπαφο και ευρισκόμενο σε όρθια θέση, με την πρύμνη του σκεπασμένη από περίπου 9 μέτρα ιζημάτων.

[adsanity id=33582 align=alignnone /]Το ναυάγιο του El Faro εντοπίστηκε αρχικά με την χρήση πλευρικών σαρωτών sonar από το απεσταλμένο ρυμουλκό USNS Apache του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ η ταυτότητα του επιβεβαιώθηκε κάποιες μέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, όταν οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν εικόνες του ναυαγίου που τράβηξε το Curv-21.

Η NTSB ανέφερε ότι το βίντεο έδειξε ότι η γέφυρα πλοήγησης και το κατάστρωμα κάτω από αυτή είχε χωριστεί από το πλοίο. Στην γέφυρα βρισκόταν το κατάρτι και η βάση του, όπου ο καταγραφέας δεδομένων ταξιδιού ήταν τοποθετημένος. Στις 11 Νοεμβρίου, η γέφυρα βρέθηκε, αλλά ούτε το κατάρτι ούτε το VDR βρέθηκε στην περιοχή.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το NTSB έκλεισε συμφωνία με το Ναυτικό των ΗΠΑ για να εντοπίσει το χαμένο πλοίο, να χαρτογραφήσει το ναυάγιο και την περιοχή γύρω του και εάν είναι δυνατόν, να ανακτήσει τον καταγραφέα δεδομένων ταξιδιού.

Όπως και τα μαύρα κουτιά των αεροσκαφών, ένα VDR συλλέγει συνεχώς τα σημαντικά δεδομένα από διάφορους αισθητήρες και συστήματα πάνω σε ένα πλοίο και βοηθά τους ερευνητές να καθορίσουν την αιτία του ατυχήματος.

Η NTSB ξεκίνησε την έρευνά της σχετικά με το ναυάγιο του El Faro στις 5 Οκτωβρίου μόλις η ακτοφυλακή και διασωστικά πληρώματα βρήκαν συντρίμμια του πλοίου.

Κανένα από τα 33 μέλη του πληρώματος δεν έχει βρεθεί μετά την βύθιση.

Διαβάστε περισσότερα για το τραγικο ναυάγιο εδώ

Διαβάστε ακόμα