Νέα σκάφη OPV για την Ιταλική Ακτοφυλακή [φωτο]

Τα ναυπηγεία της Fincantieri καθέλκυσαν το πρώτο από τα δύο σκάφη πολλαπλών ρόλων και περιπολίας ανοιχτής θάλασσας, της Ιταλικής Ακτοφυλακής. Η επίσημη παραλαβή και ένταξη του πλοίου στη δύναμη θα γίνει την Άνοιξη.

Τα πλοία είναι σχεδιασμένα για να επιχειρούν ακόμα και με αντίξοες καιρικές συνθήκες, καλύπτοντας τον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης. Πέραν από αυτό, θα εκτελούν αποστολές προστασίας από τη θαλάσσια ρύπανση, πυρόσβεσης και καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης. Το μήκος τους φτάνει τα 94 μέτρα, το βύθισμα τα 16μ. και το εκτόπισμα τους 3.600 τόνους. Η μέγιστη διατηρούμενη και οικονομική ταχύτητα θα είναι οι 18 κόμβοι, με τους οποίους θα μπορούν να καλύψουν μέγιστη απόσταση 3.000 ναυτικών μιλίων. Το πλήρωμα θα αποτελείται από 38 άτομα, με χώρους για 12 τεχνικούς κι επιπλέον χώρους σε περιπτώσεις ανάγκης, για 60 επιζώντες από θαλάσσια ατυχήματα. Ουσιαστικό θεωρείται το γεγονός ότι διαθέτουν και ελικοδρόμιο για ελικόπτερα ΑΒ212 ή AW139.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαφόρων συμβάντων, θα μπορούν να φέρουν μέχρι τέσσερα φουσκωτά σκάφη με γάστρα (RIB) ή και κάποιο όχημα, το οποίο θα φορτώνεται από την ειδική ράμπα που έχουν στην πρύμνη. Το σύστημα C2 θεωρείται από τα πιο εξελιγμένα της αγοράς, ενώ έχουν και ειδικό ραντάρ για τον εντοπισμό θαλάσσιας μόλυνσης.

Δυνατό σημείο της συγκεκριμένης ναυπήγησης θεωρείται το γεγονός ότι φέρει υβριδικό σύστημα πρόωσης, με ντηζελοηλεκτρικό κινητήρα για χαμηλές και πολύ χαμηλές ταχύτητες, όταν δηλαδή το σκάφος θα εκτελεί έρευνα, επιτήρηση ή ελέγχους.

 Αναγνώστης

Διαβάστε ακόμα