Παρά την μείωση των πειρατικών επιθέσεων στη Σομαλία ο κίνδυνος παραμένει

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν ψήφισμα για συνεχή επαγρύπνηση κατά της απειλής θαλάσσιας πειρατείας και ένοπλης ληστείας στις ακτές της Σομαλίας. Τα δίκτυα των πειρατών παραμένουν ενεργά παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες καταστολής.

Παρά τη σπανιότητα των επιθέσεων στην περιοχή και τη μείωση της καθορισμένης Περιοχής Υψηλού Κινδύνου (HRA) τον Αύγουστο, μια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την κατάσταση υποδηλώνει ότι οι απειλές παραμένουν κατά μήκος της ακτογραμμής του Ινδικού Ωκεανού, επειδή οι θύλακες πειρατών εξακολουθούν να είναι ενεργά.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει την πειρατεία και την ένοπλη ληστεία στη θάλασσα στα ανοιχτά της Σομαλίας και υπογράμμισε ότι επιδεινώνει την αστάθεια εισάγοντας παράνομα μετρητά που τροφοδοτούν το έγκλημα, τη διαφθορά και την τρομοκρατία. Το Συμβούλιο είπε ότι οι έρευνες και οι διώξεις πρέπει να συνεχιστούν για όλους όσους σχεδιάζουν, οργανώνουν, χρηματοδοτούν παράνομα ή επωφελούνται από πειρατικές επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την κατάσταση της πειρατείας στη Σομαλία δείχνει ότι οι κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση των επιθέσεων και της κατάληψης πλοίων από το 2011, αλλά σημειώνει ότι οι απειλές παραμένουν πραγματικές.

Η έκθεση – που καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 – δείχνει ότι δεν αναφέρθηκαν περιστατικά πειρατείας στα ύδατα γύρω από τις ακτές της Σομαλίας. Ωστόσο, μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός πλοίου σημειώθηκε περίπου τρία ναυτικά μίλια μακριά από την ακτή του Middle Shabelle στις 13 Αυγούστου. Ορισμένα κράτη μέλη παρατήρησαν επίσης ύποπτες προσεγγίσεις έναντι εμπορικών πλοίων στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην καταπολέμηση της πειρατείας θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν δεν παγιωθεί.

«Η συνεχιζόμενη απουσία επιτυχημένων επιθέσεων πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στη θάλασσα. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη παρουσία ομάδων και δικτύων πειρατικής δράσης παραμένει ανησυχητική και υπογραμμίζει ότι η πειρατεία δεν έχει ακόμη πλήρως εξαλειφθεί», αναφέρεται στην έκθεση.

Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλαπλές απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα, με τα πειρατικά δίκτυα να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες – όπως το λαθρεμπόριο, το οποίο απαιτεί επίσης προσοχή από τη διεθνή κοινότητα.

Αν και η θαλάσσια πειρατεία βρίσκεται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα κατά μήκος των ακτών της Σομαλίας, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία παραμένει. Αυτό το έγκλημα εμποδίζει τις πολυμερείς προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας. Οι επιθέσεις που αποδίδονται σε Σομαλούς πειρατές κορυφώθηκαν το 2011, όταν καταγράφηκαν 237 περιστατικά. Ο αριθμός μειώθηκε δραματικά σε μόλις 14 μεταξύ 2015 και 2020, μια πτώση που θεωρείται ευρέως ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών για τη μείωση των εγκλημάτων στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα