Πειρατεία στο ελληνόκτητο πλοίο: Κορυφώνεται η αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για να επικοινωνήσουν με τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο και το υπόλοιπο 18μελές πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου St Nikolas από το υπουργείο Εξωτερικών και της Ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Empire Navigation που ανήκει το πλοίο το οποίο κατελήφθη στον κόλπο του Ομάν από το Ιράν.

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη κατάληψης του πλοίου το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς πειρατείας, ενώ η εκπομπή του σήματος της θέσης του πλοίου έχει διακοπεί από το πρωί.

Η κίνηση του Ιράν, φαίνεται να αποτελεί αντίποινα για την κατάσχεση του ίδιου πλοίου πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το εν λόγο τάνκερ είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε εχθές το πρωί ότι μια ομάδα ατόμων που φορούσαν μαύρες στολές και μάσκες στρατιωτικού τύπου επιβιβάστηκαν σε πλοίο στον Κόλπο του Ομάν, με το TankerTrackers.com να επιβεβαιώνει ότι το εν λόγω πλοίο είναι το St Nikolas, παλαιότερα γνωστό ως Suez Rajan.

«Αυτό είναι το πλοίο που κατασχέθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση πέρυσι με το φορτίο 1 εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού πετρελαίου, το οποίο στη συνέχεια παραδόθηκε στο Χιούστον του Τέξας», ανέφερε σε ενημέρωση το TankerTrackers.com.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν, λίγο έξω από το Στενό του Ορμούζ, και είναι η τελευταία επίθεση σε εμπορικό πλοίο σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος βρίσκεται και ένας Έλληνας ναυτικός, και πιο συγκεκριμένα ένας 20χρονος δόκιμος.

Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί το ελληνικό ΥΠΕΞ και μαζί με το υπουργείο Νησιώτικης Πολιτικής πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα