Πειρατές απήγαγαν τον Καπετάνιο και τον Α’ μηχανικό δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο της Γουινέας

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ένα ακόμη περιστατικό στον Κόλπο της Γουινέας, όπου τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος έχουν απαχθεί από ένα δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν στην περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο μέλη του πληρώματος που απήχθησαν είναι ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός και το πλοίο βρισκόταν στην περιοχή κοντά στην Ισημερινή Γουινέα.

Οι αναφορές προέρχονται από τον όμιλο EOS και ιδιωτικές υπηρεσίες και δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από την κοινή βρετανο-γαλλική προσπάθεια παρακολούθησης, Maritime Domain Awareness for Trade Gulf of Guinea (MDAT GoG). Δεν έχουν καταγράψει περιστατικά στον Κόλπο της Γουινέας από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ένας ψαράς σκοτώθηκε μετά από επίθεση σε αλιευτικά σκάφη ανοιχτά της Νιγηρίας, όπου οι πειρατές πήραν μεταξύ άλλων μηχανές και αλιευτικά εργαλεία.

Σε αυτό το περιστατικό, το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών Hana I (13.000 dwt) που είναι νηολογημένο στην Τούβλα, έπλεε από το Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού προς τη Ντουάλα στο Καμερούν. Το τάνκερ ανέφερε ότι, την 1η Ιανουαρίου βρισκόταν κοντά στο Malabo, στο νησί Bioko, την πόλη-λιμάνι και πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, όταν επιβιβάστηκαν από άγνωστο αριθμό πειρατών. Η EOS στην προειδοποίησή της αναφέρει ότι οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι δύο μέλη του πληρώματος έχουν απαχθεί.

Η βάση δεδομένων Equasis αναφέρει ότι το πλοίο, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2007, ανήκει σε εταιρεία από τη Σιγκαπούρη. Λειτουργεί ως Hana I for Raffles Shipmanagement από το 2019 με τα πρόσφατα δεδομένα του AIS που δείχνουν ότι δραστηριοποιείται γύρω από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Σύμφωνα με το AIS, το πλοίο έφτασε στη Ντουάλα του Καμερούν. Δεν είναι σαφές τι υποστήριξη μπορεί να λάβει το πλοίο από τις τοπικές αρχές.

Τα δεξαμενόπλοια έχουν γίνει στόχος επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας κατά τη διάρκεια του 2023. Οι αναφορές λένε ότι οι πειρατές συχνά κλέβουν ένα μέρος του φορτίου του πλοίου. Τον Απρίλιο του 2023 κατέλαβαν το νοτιοκορεατικό δεξαμενόπλοιο Success 9 (4.374 dwt) και αργότερα το απελευθέρωσαν μαζί με το πλήρωμα του, αφού πρώτα έκλεψαν καύσιμα. Υπήρξε ένα παρόμοιο περιστατικό με άλλο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά της Ακτής Ελεφαντοστού τον Δεκέμβριο του 2022.

Το ICC International Maritime Bureau (IMB) είχε προειδοποιήσει στα μέσα του 2023 για την αύξηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας. Κάλεσαν για συνεχή επαγρύπνηση στις προσπάθειες διεθνούς ασφάλειας για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της πειρατείας στα επίπεδα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα