ΠΕΜΕΝ: Ωμά και απροκάλυπτα η κυβέρνηση καταργεί τις ΣΣΕ

nautergates_aktoploia_sillogikes-simvaseis_

Tα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών εξέδωσαν δελτίο τύπου στο οποίο καταγγέλλουν την προκλητική στάση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε «πειρατική» Προσθήκη – Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου

Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε «πειρατική» Προσθήκη – Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές, τους υποψήφιους σε Ευρωβουλή – Περιφέρειες – Δήμους, τους ναυτεργάτες, του εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους κατοίκους νησιών, να καταδικάσουν και να απαιτήσουν την απόσυρση της επαίσχυντης τροπολογίας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει ωμά και απροκάλυπτα την επίθεση στο σύνολο των εργατικών και ναυτεργατικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα προσθέτει στον πρόσφατο ν.4254/2014 που εισάγει τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις, την τροπολογία που αναφέρει ότι «οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν των αντίστοιχων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανεξαρτήτως εάν περιλαμβάνουν όρους που αποκλίνουν από αυτούς των αντίστοιχων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Επίσης γίνεται αναφορά ότι «οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί, θεωρούνται ισχυρές και δεσμεύουν μόνο τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς που είναι μέλη των συμβαλλόμενων οργανώσεων».

Εφοπλιστές – Κυβέρνηση – ΕΕ με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας καταργούν τις ΣΣΕ, με πολλαπλές επιπτώσεις στους όρους του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στο καθορισμό της σύνταξης, διαλύουν την κοινωνικοασφαλιστική περίθαλψη και προστασία, σε ένα ήδη λεηλατημένο ΝΑΤ από την διαχρονική φιλοεφοπλιστική πολιτική.

Στο ίδιο νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα, ο πλοιοκτήτης να καθορίζει τις διακοπές δρομολογίων των πλοίων στην ακτοπλοΐα, ανεξάρτητα σε ποια γραμμή είναι δρομολογημένα, δηλαδή, οι εφοπλιστές με κριτήριο την κερδοφορία τους, θα λύνουν και θα δένουν τα πλοία, υπονομεύουν την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών, οδηγώντας τους στην πλήρη απομόνωση.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να συνεχίσουμε τον αγώνα με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων, με ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που κατακρεουργεί το σύνολο των δικαιωμάτων μας.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους, να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου, τους υπερασπιστές της λυκοσυμμαχίας, να δώσουμε ψήφο αντίστασης και ανυπακοής σε Ευρωβουλή – Περιφέρεια – Δήμους, να ανοίξει ο δρόμος της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας προς όφελος των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα