Προειδοποίηση των επιστημόνων: Περισσότερες θαλάσσιες μεταφορές στην Αρκτική αφήνουν και περισσότερα σκουπίδια στο πέρασμά τους

Μετά από ένα ακόμη έτος έντονων κλιματικών επιπτώσεων στην Αρκτική, οι επιστήμονες προειδοποίησαν την Τρίτη για μια νέα μάστιγα που πλήττει την περιοχή: τα θαλάσσια σκουπίδια.

Με την περιοχή να θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, ο θαλάσσιος πάγος που έχει καλύψει εδώ και πολύ καιρό τον Αρκτικό Ωκεανό εξαφανίζεται, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ναυτιλία. Οι επιστήμονες άρχισαν να παρατηρούν σκουπίδια στο παγωμένο νερό ή να συσσωρεύονται στις παραλίες της περιοχής του Στενού της Αλάσκας Bering.

«Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα των αυξημένων ανθρώπινων θαλάσσιων δραστηριοτήτων», δήλωσε ο κλιματολόγος Ρικ Τόμαν του Κέντρου Αξιολόγησης και Πολιτικής του Κλίματος της Αλάσκας, ένας από τους κύριους εκδότες της Arctic Report Card για το 2021 που κυκλοφόρησε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Τα σκουπίδια δείχνουν τι επιτρέπει η κλιματική αλλαγή στους ανθρώπους να κάνουν στην περιοχή», είπε. Τα ρωσικά ήταν η πιο κοινή γλώσσα στα σκουπίδια που βρέθηκαν στο Στενό Bering σε αντικείμενα όπου μπορούσε να εντοπιστεί η γλώσσα, δήλωσε η NOAA.

Μεταξύ 2016 και 2019, τα ταξίδια αλιευτικών, φορτηγών και στρατιωτικών πλοίων αυξήθηκαν κατά 58% στην πιο πολυσύχναστη λωρίδα της περιοχής κατά μήκος της ακτής της Σιβηρίας και οι ειδικοί λένε ότι η κίνηση θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Με τη ναυτιλιακή κίνηση έρχεται και ο θόρυβος. Τα υποβρύχιος κόσμος στην Αρκτική έχει γίνει πιο θορυβώδη λόγω των πλοίων που περνούν, ένα πρόβλημα για τα θαλάσσια θηλαστικά που βασίζονται στον ήχο για να πλοηγηθούν και να κοινωνικοποιηθούν, είπε ο Thoman.

Η ετήσια έκθεση, που κυκλοφόρησε στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σημείωσε ένα νέο χαμηλό ρεκόρ θαλάσσιου πάγου την άνοιξη το 2021, μεταξύ άλλων ενδείξεων ότι η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει γρήγορα την περιοχή.

Φέτος σημειώθηκε επίσης η πρώτη βροχόπτωση που καταγράφηκε πάνω από το μεγαλύτερο υψόμετρο της Γροιλανδίας. Και νωρίτερα την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαίωσε ένα νέο υψηλό ρεκόρ θερμοκρασίας για την Αρκτική τον Ιούνιο του 2020, όταν η πόλη της Σιβηρίας Verkhoyansk έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

«Οι άνθρωποι που ζουν στην Αρκτική αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Anna Liljedahl, κλιματολόγος στο Woodwell Climate Research Center.

Σύμφωνα με τις περισσότερες ετήσιες μετρήσεις, το 2021 δεν ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την υπερθέρμανση της Αρκτικής. Αλλά ταιριάζει η τάση της θέρμανσης είναι μεγαλύτερη από το ρυθμό του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα ήταν οι έβδομες θερμότερες που έχουν καταγραφεί τον περασμένο χρόνο, αλλά έφτασαν σε υψηλό επίπεδο για την φθινοπωρινή περίοδο του 2020, ανέφερε η έκθεση.

Και ενώ ο ετήσιος ελάχιστος θαλάσσιος πάγος τον Σεπτέμβριο ήταν το 12ο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και τα 15 από τα χαμηλότερα ελάχιστα έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

«Η απώλεια του μεγάλου λευκού σκουφιού που κάποτε κάλυπτε την κορυφή του κόσμου είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς δείκτες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Rick Spinrad, διαχειριστής της NOAA.

Εν τω μεταξύ, το λιώσιμο των παγετώνων υπονομεύει τις υποδομές και βλάπτουν τα μέσα διαβίωσης, προειδοποίησε η έκθεση. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι κατολισθήσεις από κάποτε παγωμένες παράκτιες πλαγιές ή βουνά που απειλούν τώρα να προκαλέσουν τσουνάμι, όπως συνέβη το 2017 στη δυτική Γροιλανδία, όπου ένα τσουνάμι προκάλεσε κατολίσθηση στο φιόρδ Karrat και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Τα δύο τελευταία καλοκαίρια παρουσίασαν επίσης ένα εξαιρετικό πράσινο στην Αρκτική τούνδρα – ένα μέτρο της παραγωγικότητας των φυτών. Το μέτρο πρασίνου για το καλοκαίρι του 2020 ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί και τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 είχε το δεύτερο υψηλότερο πράσινο, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα πέντε υψηλότερα χρόνια πρασίνου της τούνδρας που έχουν καταγραφεί σημειώθηκαν όλα τα τελευταία 10 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα