Φιλιππίνες: Πολλοί ναυτικοί εξακολουθούν να αγνοούνται ένα μήνα μετά το χτύπημα του τυφώνα Odette

Περίπου ένα μήνα μετά τον καταστροφικό τυφώνα Odette στις Φιλιππίνες πολλοί είναι οι ναυτικοί που ακόμη αγνοούνται, με τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί δυστυχώς να έχουν ψαλιδιστεί.

M/V Strong Trinity

Περίπου 29 ημέρες μετά τον τυφώνα Odette, δεν υπάρχει κανένα ίχνος του M/V Strong Trinity όταν αυτό χάθηκε με 12 ναυτικούς στα ανοιχτά της πόλης Talisay στο Cebu. Ο πλοίαρχος Alvin Dagalea, ο Διοικητής του Cebu, ανέφερε στις 14 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ότι το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων είχε χρησιμοποιήσει SONAR για τον εντοπισμό του σκάφους, ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει το ρυμουλκό που ανήκε στην εταιρεία με το όνομα Key West Shipping Line Corp.

M/V Ida

Το επίσης ρυμουλκό πλοίο MV Ida, βυθίστηκε στα ανοιχτά του Barangay Tayud στο βόρειο Cebu. Ο αριθμός των αγνοουμένων μελών του πληρώματος μειώθηκε σε τρείς ανθρώπους, αφού βρέθηκε ένας στις ακτές της Buenavista και της Getafeτου Bohol. Η ακτοφυλακή του Cebu είχε εντοπίσει νωρίτερα ένα από τα αγνοούμενα μέλη. Ο Gonzaga, ωστόσο, ανέφερε ότι η διοίκηση της Unlink Shipping, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του M/V Ida, είχε δηλώσει ότι ο Ronel Fernandez είναι ένα από τα μέλη που λείπουν. Ο Fernandez βρέθηκε από τους κατοίκους μεταξύ 21 και 23 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Τα άλλα αγνοούμενα μέλη του πληρώματος του MV Ida είναι ο υποπλοίαρχος Richard Marilao, ο λιπαντής Artemio Bondaog και ο χειριστής γερανού Rolly Cornejos.

M/V St. Padre Pio

Κατά την ίδια φάση, ένα αγνοούμενο μέλος του M/V St. Padre Pio βρέθηκε από κατοίκους σε ένα από τα δύο νησιά στο Bohol, στα ανοιχτά της Getafe και της Buenavista. Ο Gonzaga θα μπορούσε να είναι το μέλος του πληρώματος Armando Rubio, 26 ετών, από το Bien Unido στο Bohol. Ο Ρούμπιο ήταν ένας από τους 14 ναυτικούς που εγκατέλειψαν το σκάφος με την έναρξη του τυφώνα Odette. Οκτώ μέλη μπόρεσαν να επιβιώσουν κολυμπώντας στην ακτή με τα σωσίβια τους. Όπως αναφέρθηκε στις 10 το πρωί της Παρασκευής, 14 Ιανουαρίου, πέντε μέλη του πληρώματος συνεχίζουν να αγνοούνται.

Το φορτηγό πλοίο M/V St. Padre Pio, ερχόταν από την πόλη Naga στο Cebu καθώς ο τυφώνας Odette έπληξε το Central Visayas στις 26 Δεκεμβρίου. Ήταν φορτωμένο με 28.000 σάκους τσιμέντου όταν αγκυροβόλησε στη Getafe, μαζί με περίπου 50 άλλα θαλάσσια σκάφη που βρίσκονταν εκεί για να βρουν καταφύγιο από την καταστροφική καταιγίδα. Όταν χτύπησε ο τυφώνας Odette, το M/V St. Padre Pio ήταν το σκάφος που βυθίστηκε. Άλλα σκάφη είτε είχαν ανατραπεί είτε είχαν προσαράξει.

Ο Gonzaga είπε ότι σχεδόν 40 πλοία παραμένουν χωρίς να έχουν ανασυρθεί, ενώ η Medallion Shipping δεν έχει ακόμη ανακτήσει το πλοίο M/V St. Padre Pio.

Ο Gonzaga ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι του νησιού, όπου βρέθηκαν τα πτώματα Rubio και του Fernandez μετέφεραν τα πτώματα τους σε ένα γραφείο τελετών στο Bohol. Ένας αξιωματούχος της ακτοφυλακής έπρεπε να πει ότι τα νέα για την εύρεση δύο σορών αναφέρθηκαν στις 7 Ιανουαρίου. Ο λόγος μπορεί να είναι τα κακά σήματα διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών στην περιοχή.

Ο αγνοούμενος καπετάνιος του «Lite Ferry 10»

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο γιος του Raul Mission, του καπετάνιου του M/V Lite Ferry 10 που είχε χαθεί όταν ανατράπηκε στα ανοιχτά του Loon, ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν το ένα άτομο που έλειπε από τα 27 μέλη του πληρώματος. Η ανάρτηση έγινε στο Facebook. Ο Gonzaga ανέφερε ότι το πτώμα του Mission βρέθηκε στην ακτή αρκετές ημέρες μετά τον τυφώνα Odette.

Διαβάστε ακόμα